Hè hè


Na de afgelopen drie seizoenen van Groningen (fors) verloren te hebben,  kon BSG eindelijk het zoet van de overwinning smaken tegen deze noorderlingen. Met 4-6 werd de overwinning meegenomen vanuit Groningen.

De NS maakte deze zaterdag weer goed reclame voor zichzelf. Een overvolle trein richting het noorden van het land zorgde voor langdurig staan en een vertraging zorgde voor een gemiste aansluiting en het te laat arriveren van een speler.

Beide teams speelde niet in hun vaste basis opstelling. Groningen deed het zonder Sipke Ernst, Daan Brandenburg en Bonno Pel en had in Jan Werle, David Lobzhanidze en Joris Brenninkmeijer goede vervangers gevonden. Joris Brenninkmeijer? Ja! Na 7 jaar was Joris Brenninkmeijer een grote verrassing in de Groningse opstelling en hij kan het nog steeds (zie uitslag). Bij BSG is Alexander van Beek nog van zijn witte broodweken aan het genieten en hij werd vervangen door Jesper de Groote.

Deze opende de middag vredelievend door remise overeen te komen met Peter Hulshof op bord 9. Niet lang daarna kwamen Henk van der Poel en Michael Riemens op bord 10 ook remise overeen.

BSG werd op voorsprong gezet door Frank Erwich die op bord 5 Iozafine Paulet versloeg. Wit kwam heel  plezierig uit de opening en toen zwart zich ook nog aan een pion op b2 bezondigde ging het hard:

Op bord 4 tekenden Thomas Willemze en Erik Hoeksema hierna de vrede.

De voorsprong werd uitgebreid door Ton van der Heijden die op bord 7 revanche kon nemen voor de onnodige nederlaag van vorig seizoen tegen Joost Wempe. Zwart greep al gauw mis in de opening en wit kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel met een aantal pionnen meer.

 

De voorsprong werd nog verder uitgebreid doordat Ewoud de Groote op bord 8 Jan Baljé versloeg. Wit lijkt een optisch voordeel te hebben in een Catelaanse opening, maar de stelling blijft in evenwicht tot de 24e zet, als wit achter de verkeerde pion gaat.

 

Op bord 2 kende Li Riemersma een onplezierige middag tegen Jan Werle. Na de hele middag nauwkeurig te moeten spelen tegen een klein plusje van wit pakt een offer op f2 verkeerd uit.
De winst werd deze middag binnengebracht door Robert Ris die op bord 3 Jasper Geurink versloeg. In een partij waar wit lang een plusje had en deze weer teruggeeft, gaat zwart de mist in vlak voor de eerste tijdscontrole.

Op bord 6 kon Lars Ootes het niet bolwerken tegen Joris Brenninkmeijer. Een verloren pion werd zwart fataal en de techniek was Brenninkmeijer nog niet verleerd na 7 jaar, hij tikte het knap uit. Op bord 1 kwam Robin van Kampen niet verder dan remise tegen David Lobzhanidze al was Kc5 als laatste zet ipv Ke4 nog het overwegen waard geweest.

Eindstand werd hiermee 4-6 in Bussums voordeel.

Groninger Combinatie2328BSG235746
1.IM Davit Lobzhanidze2435GM Robin van Kampen2637½½
2.GM Jan Werle2523IM Li Riemersma243210
3.Jasper Geurink2345IM Robert Ris242301
4.IM Erik Hoeksema2340IM Thomas Willemze2416½½
5.WGM Iozefina Paulet2220FM Frank Erwich231101
6.IM Joris Brenninkmeijer2492Lars Ootes236810
7.Joost Wempe2266Ton van der Heijden229501
8.Jan Balje2217Ewoud de Groote233001
9.Peter Hulshof2185Jesper de Groote2139½½
10.Michael Riemens2253FM Henk van der Poel2216½½

 

De dag in Groningen werd bijna traditioneel afgesloten met een Chinees buffet, dat kan je aan deze Groningse/Bussumse gastheren wel overlaten. Dat de terugreis vervolgens een prettige werd, hoeft geen betoog. Zelfs de NS werkte niet meer tegen.

Op 1 november ontvangen we Voerendaal in Bussum, dat verrassend won van LSG.

 

 

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie