BSG 2 NADERT TOPPOSITIE


Na een ongelukkige start en een overtuigende overwinning in de tweede ronde maakte BSG 2 in de derde ronde van de KNSB competitie duidelijk dat het bepaald niet uitgeschakeld is in de strijd om het kampioenschap. Thuis werd met 6-2 gewonnen van Almere 2.

In klasse 3D staat HSG nog steeds gedeeld aan de leiding met Caissa-Eenhoorn 2. Beide teams hebben 1 verliespunt. Daaronder komt BSG 2 met twee verliespunten. Eveneens twee verliespunten hebben Oud Zuylen en Ons Genoegen. BSG 2 heeft echter hetzelfde aantal bordpunten (15) als de twee koplopers! Zes van die vijftien bordpunten werden zaterdag 22 november binnengehaald.

Laat ik eerst beginnen met de enige verliespartij. Eigenlijk een verlies dat niet had mogen gebeuren. Met bijna 400 ELO punten meer kwam Coen goed uit de opening. Hij koos echter voor een riskante voortzetting waarbij hij zelf een complicatie over het hoofd zag. Het was ineens uit. Verzachtende omstandigheid was dat Coen erg veel last had van vervelende hoest- en kuchaanvallen. Daar had hij natuurlijk zelf het meeste last van, maar alle spelers ‘leden’ mee als Coen weer een geluidsexplosie veroorzaakte. Iedereen was merkbaar opgelucht dat Coens partij voorbij was en er weer wat meer stilte kwam in de speelzaal. We gaan deze partij snel vergeten en Coen laat de volgende keer zien dat hij een klasse speler is, zoals wij al lang weten.

Zeker ook een klasse speler is Theo. Zijn, op papier ook zwakkere, tegenstander groef zich in met een gesloten opstelling. Theo probeerde te breken, maar dat pakte niet helemaal goed uit. Het ene na het andere pionnetje sneefde in de jacht op de vijandelijke koning, totdat Theo teruggeworpen werd door de tegenkansen van wit. Het zag er ineens heel gevaarlijk uit voor Theo. Zijn tegenstander zag het echter niet allemaal waardoor Theo herhaling van zetten kon afdwingen.

De tweede remise kwam van de enige BSG speler die een lagere rating had dan zijn tegenstander. Chris speelde een hele sterke partij. Kabos is een speler met een ELO van 2274 en dat zou niet eens misstaan in de Meesterklasse! Maar Chris was niet onder de indruk. Hij speelde scherp en rekende goed. In het eindspel dat overbleef (toren en pion voor wit en loper met drie pionnen voor Chris) moest Kabos nog nauwkeurig spelen om niet te verliezen. Een hele overtuigende remise van Chris.

Het verloop van de partij van Chris is eigenlijk tekenend voor de vijf overwinningen. Wie wat later de speelzaal was binnen gekomen zou hebben kunnen denken dat al die partijen in het eindspel gewonnen werden. En dat was ook zo. Onze spelers beschikken over een uitstekende eindspeltechniek. Maar wie de hele middag meemaakte zag dat het zaad van de overwinning al in de opening gezaaid werd. Tom had vanaf het begin een klein voordeeltje door een betere pionnenstructuur op de koningsvleugel. Vervolgens wikkelde Tom zich als een wurgslang om zijn tegenstander heen en bleef langzaam knijpen tot het laatste restje lucht verdwenen was, het zogenaamde ‘Boa Constrictor’ motief!

Analoog verliep de partij van Sjoerd. In een opening die hem niet geheel onbekend was, zullen we maar zeggen, wist Sjoerd de centrale velden te bestrijken en een pion te winnen. Zijn tegenstander kwam toen op de briljante gedachte om materiaal af te ruilen en met een pion minder een paard tegen loper eindspel in te gaan. Ja, dat moet je niet doen tegen Sjoerd. Wat er dan gebeurd is pijnlijk om te zien, voor de tegenstander.

Ook Frans’ partij werd eigenlijk vanuit de opening gewonnen. Frans bouwde een mooie aanval op en ik dacht dat het snel afgelopen zou zijn. Ik weet niet of Frans iets gemist heeft, maar ineens moest hij rekening houden met de zware stukken van zwart. Er zaten echter zoveel zwaktes in de zwarte stelling dat Frans na één onnauwkeurigheid van zijn tegenstander de partij meteen wist te beslissen. Het leek alsof hij kon mat zetten of een toren kon winnen, maar Frans koos voor de afwikkeling naar een gewonnen eindspel en tikte dat eenvoudig uit.

Jesper kwam na een wat rommelige openingsfase ineens in een soort Benoni terecht waarbij zwart zijn loper van de zwarte velden was kwijtgeraakt. Dat bleek de beslissende factor te zijn. Jesper speelde dat voordeel kundig uit. Het was nog niet zo simpel, maar Jespers rekenkracht in het eindspel gaf hier de doorslag. Dat hij in enorme tijdnood mat in twee overzag, mocht de pret niet drukken, want de voortzetting die hij zelf koos was ook winnend.

Tenslotte, Rubens overwinning. Die vloeide niet helemaal voort uit de opening, mogen we zeggen. Het zag er op een bepaald moment hachelijk uit bij Ruben op het bord. Maar toen maakte Ruben duidelijk waarom hij terecht op bord 1 zat. Ruben schoof, manoeuvreerde, provoceerde, rekende, verdedigde en harmoniseerde, en wist een gewonnen eindspel over te houden dat hij met geduld en een vaste hand naar de overwinning voerde.

We moesten deze wedstrijd winnen, omdat Almere 2 een vele lagere gemiddelde rating heeft. Maar dat lukte dan ook, overtuigend. De volgende ronde op 13 december spelen we uit, in Hoorn, tegen Caissa-Eenhoorn 2. Kijken of we dan nog dichter bij de eerste plaats kunnen komen.

BSG 2 Almere 2
1Ruben Hilhorst (2067)1-0Bert Kampen (1872)
2Jesper de Groote (2185)1-0Martijn Woudsma (2114)
3Chris Kooijman (2023)0.5-0.5Tobias Kabos (2274)
4Frans Borm (2212)1-0Piet Nobel (1865)
5Coen van der Heijden (2111)0-1Ton Sprong (1740)
6Sjoerd Drent (2048)1-0Martin Heijlman (1857)
7Theo Slisser (2084)0.5-0.5Henk Bermon (1874)
8Tom de Ruijter (2066)1-0Danny Overweg (1916)
r3Klasse 3DRavMpBp12345678910
1.HSG20685154
2.Caissa-Eenhoorn 22013515645
3.BSG 220994156
4.Oud Zuylen2084412½44
5.Ons Genoegen1920411½25
6.Caissa 419783144
7.Oosten-Toren1910211344
8.Wageningen 21991194
9.Almere 2196119234
10.Amsterdam West1987184

 

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie