Bijna?


Hmmm, tijd voor wat clichés. Bijna is nog niet half, of zoals onze oosterburen zeggen: “Wenn das Wörtchen wenn nicht wär, wär mein Vater Millionär“

Want hoewel er gezien de sterkte van beide teams een te verwachten eindstand van 4-6 op de borden stond, blijft er toch wel een gevoel over dat er dit keer meer ingezeten had.

Landskampioen En Passant deed het deze zaterdag zonder Ikonnikov en had ‘good old’ Hans Böhm in haar gelederen meegenomen naar Bussum en had nog een invaller, waardoor ze sterker waren, dan zonder deze invaller. Hoe dat zit? Tja. BSG was wel op normale sterkte.

De middag begon vredelievend. Op bord 2 voelden Erwin L’Ami en Robin van Kampen weinig voor een remise-achtige variant als de Berlijnse muur, maar in een gesloten Spaans kwam een grootschalige afruil en werd de vrede getekend toen er een eindspel met ongelijke lopers op het bord stond.

En Passant kwam op voorsprong toen op bord 8 Richard Vedder won van Ton van der Heijden in een vreemdsoortig aangenomen Damegambiet. Laatstgenoemde zocht iets te veel complicaties en kreeg het bekende lid op de neus:

Op bord 4 liet Robert Ris Jan Smeets ontsnappen met remise.

Friso Nijboer vergrootte de voorsprong voor de Bunschotenaren door op bord 3 Thomas Willemze te verslaan. Eerstgenoemde had een klein plusje en Thomas miste op zet 35 een subtiele verdediging Td3 (gevolgd door Pe2 en dan Td2) ipv gelijk Td2 en bespaarde zich een langzaam lijden door een misser op de 43e zet.

Op bord 7 versloeg Zhaoqin Peng Henk van der Poel. Zhaoqin kwam op voordeel door onderstaande combinatie

 

Op bord 9 had Frank Erwich een klein plusje tegen Hans Böhm, maar laatstgenoemde wist veilig de remisehaven te halen.

Op bord 10 versloeg Ewoud de Groote netjes Manuel Bosboom. In een partij met wederzijdse kansen gaat laatstgenoemde in tijdnood op zet 37 beslissend de fout in

Op bord 1 had Lars Ootes lang zicht op minimaal remise tegen Dimitri Reinderman, maar kan na de eerste tijdscontrole het goede plan niet vinden en ziet Dimitri de partij naar zich toetrekken. Al moet daarbij wel gezegd worden dat laatstgenoemde een fout van Lars op de 24e zet ongestraft liet.

Dat het op bord 5 remise zou worden tussen Li Riemersma en Henk Vedder was iets dat gedurende de partij weinigen verwacht zullen hebben. Li trekt de partij naar zich toe, in tijdnood vinden beide spelers niet de beste zetten, maar zwart blijft gewonnen staan tot de 63e zet. Kijk en lijd mee:

Als laatste versloeg Alexander van Beek nog Jan Willem van de Griendt in een Franse ruilvariant. Wit kwam op voordeel door:

Eindstand werd daarmee 4-6:

BSG2374En Passant244946
1.Lars Ootes2364GM Dimitri Reinderman258801
2.GM Robin van Kampen2612GM Erwin l’ Ami2618½½
3.IM Thomas Willemze2415GM Friso Nijboer254501
4.IM Robert Ris2425GM Jan Smeets2622½½
5.IM Li Riemersma2428IM Henk Vedder2383½½
6.IM Alexander van Beek2326IM Jan Willem van de Griendt235110
7.FM Henk van der Poel2217GM Zhaoqin Peng239201
8.Ton van der Heijden2304FM Richard Vedder225201
9.FM Frank Erwich2315IM Hans Böhm2314½½
10.Ewoud de Groote2334IM Manuel Bosboom242610

 

De competitie kent ondertussen wel enige verrassingen. Dat En Passant bovenaan staat en al los van de achtervolgers is verwacht. Maar dat in dat groepje achtervolgers Utrecht en Rotterdam zitten niet. En dat twee clubs uit het Noorden onderaan staan met nul punten was ook niet echt verwacht. Op 13 december spelen we uit tegen Utrecht, we zijn gewaarschuwd!

Foto’s: https://www.flickr.com/photos/bsgbussum/sets/72157649366621886/

Partijen:

 

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie