Gelijkspel in Leiden


Het eerste heeft een matchpunt uit Leiden meegenomen tegen LSG. Tegen een sterkere tegenstander een mooi resultaat zult u zeggen. Tja, tot ik u vertel dat er een 2-5 tussenstand op de borden heeft gestaan.

De wedstrijd kende 2,5 week geleden een ouverture. LSG had een verzoek gedaan om Edwin van Haastert vooruit te laten spelen en aangezien Robin van Kampen meedeed aan het Europees Kampioenschap in Jeruzalem was een en een al gauw twee. De ouverture eindigde na wederzijdse kansen in remise.

De wedstrijd begon goed voor BSG.  Alexander van Beek versloeg met wit op bord 7 Eelke Wiersma in een Siciliaanse partij. We komen er in na zet 14 als wit een iets makkelijker stelling heeft.


Daar kwam een knappe remise bij van Ton van der Heijden op bord 6 met zwart tegen Jan Sprenger. Al hielp het wel dat laatstgenoemde bijna drie kwartier vertraging had opgelopen in de trein. De remise die volgde tussen Robert Ris (met zwart op bord 8) en Stefan van Blitterswijk leek in eerste een tegenvaller, waar wit met eeuwig schaak leek te ontsnappen, tot er in de analyse een niet te weerleggen winst voor wit werd gevonden. De laatste remise uit deze wedstrijd werd op bord 5 aangetekend tussen Henk van der Poel (met wit) tegen Michiel Bosman. Van beide kanten solide.

 

De voorsprong voor BSG werd vergroot door Lars Ootes die op bord 2 Arthur Pijpers versloeg, hier komen we nog op terug. Het werd zelfs 2-5 toen op bord 10 Thomas Willemze met zwart Jan-Willem de Jong versloeg. In een Konings-Indische partij dreigt zwart steeds met allerlei offers die wit een hoop rekenwerk opleverde. Zoveel, dat hij in tijdnood mis grijpt op de 36e zet:

Op bord 3 redde Ewoud de Groote het niet met wit tegen Mark van der Werf. Waar tot nu toe BSG niet over geluk mocht klagen, hielp vrouwe Fortuna LSG een handje. Li Riemersma had op bord 4 met zwart een pion gewonnen tegen Pedrag Nikolic, maar liet de grootmeester ontsnappen en deze trok het eindspel naar zich toe. De nul die Frank Erwich op bord 9 tegen Rudy van Wessel kreeg te slikken was nog vervelender. In een gewonnen stelling (34. Tff6) werd helaas misgegrepen en zwart kon gelijk het voordeel verzilveren.

 

Eindstand werd daarmee:

.LSG2424BSG237755
1.IM Edwin van Haastert2431GM Robin van Kampen2623½½
2.Arthur Pijpers2404Lars Ootes236801
3.IM Mark van der Werf2402Ewoud de Groote233210
4.GM Predrag Nikolic2594IM Li Riemersma243810
5.FM Michiel Bosman2329FM Henk van der Poel2215½½
6.IM Jan Sprenger2499Ton van der Heijden2288½½
7.IM Eelke Wiersma2377IM Alexander van Beek231701
8.IM Stefan van Blitterswijk2356IM Robert Ris2443½½
9.IM Rudy van Wessel2391FM Frank Erwich233110
10.IM Jan-Willem de Jong2461IM Thomas Willemze241701

 

Over 2 weken ontvangen we thuis koploper HMC Den Bosch

 

Op de website van LSG staat hun verslag met daarbij analyses van Mark v.d. Werf, Jan Sprenger en Stefan van Blitterswijk over hun partijen.

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie