Lars Ootes IM!


Het is 7 maart 2015. De klok geeft 16:34 aan. Op bord 2 in de wedstrijd LSG – BSG geeft tegenstander Arthur Pijpers de partij op. Door deze winst gaat de virtuele rating van Lars Ootes door de benodigde 2400-grens. En met 4 IM-normen op zak is dat voldoende om de IM-titel aan te mogen vragen!  Lars, van harte gefeliciteerd!

In de partij van afgelopen zaterdag komt er een Pirc op het bord en  wordt er met wat schaakwetten gespot, zwart zet zelfs 2 paarden aan de rand, maar heeft nergens in de partij echt minder gestaan:

Een van de vier normen werd in Wenen gehaald in 2009, een van de beste,  zo niet het beste toernooi van Lars tot nu toe. Lars is zo in vorm, dat Tiviakov niet wist hoe gauw hij remise moest aanbieden. Een aantal sterke tegenstanders werd aan de zegekar gebonden.

Een ervan was de Oostenrijker GM Nikolaus Stanec (rating 2532), die als volgt werd opgebracht:

Ook de Tsjechische GM Stepan Zilka (2466) moet er in dit toernooi aan geloven.  Lars staat met wit een pion achter, maar al zijn stukken staan klaar.

Ook de Nederlandse GM Karel van der Weide (2481) redt het niet:

De andere drie normen werden in Batavia, Barcelona en de Young Masters in Enschede behaald. Er gaat altijd even wat tijd overheen voor de IM-titel echt wordt toegekend, dat zal in september gebeuren.

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie