BSG 2 beslist streekderby in het voordeel!


Hilversum en Bussum, HSG en BSG, die hebben wat met elkaar. Als niet autochtone Gooi-bewoner ben ik daar niet zo gevoelig voor, maar ik moet bekennen dat het vooruitzicht op de wedstrijd tussen BSG 2 en HSG 1 mij vanaf het begin van het seizoen heeft geprikkeld. Waarschijnlijk omdat ik het idee had dat BSG 2 en HSG elkaar het kampioenschap zouden betwisten in klasse 3D. Twee jaar achter elkaar zijn we tweede geworden tijdens mijn teamleiderschap. In 2012-13 gingen de talentvolle spelers van Zukertort ons voor, en vorig jaar het sterke Apeldoorn 2. Maar dit jaar zouden we een kans hebben op kampioen te worden, als we maar in staat zouden zijn HSG te bedwingen. Na de eerste ronde stonden we echter met beide benen op de grond: we verloren schlemielig tegen Ons Genoegen uit Amersfoort. Wat daar precies gebeurd is weten we nog steeds niet, want we verloren tegen een ploeg die nu bijna onderaan staat! In ieder geval begon daar de weg terug om hoog voor ons, resulterend in een verdiende overwinning op HSG 1: 4.5-3.5!Het zou een spannende middag worden, en ik was er van tevoren niet helemaal gerust op, maar het resultaat mag er zijn. Een prima prestatie van ‘mijn’ jongens! BSG 2 is duidelijk de sterkste in klasse 3D, hoewel we nog wel drie bordpunten minder hebben dan de Hilversummers.

Beide teams hadden waarschijnlijk dezelfde tactiek: winnen op de witte borden en de schade beperken op de zwarte borden. Zo leek het ook te gaan. Sjoerd maakt op bord 1 een openingsfoutje met zwart en dat werd hard afgestraft. Theo kwam op bord 3 goed uit de opening, met zwart, maar viel te overmoedig uit met zijn paard en dame aan de verkeerde kant van het bord. Op de andere kant werd hij onder de voet gelopen. De witspelers Coen en Tom zorgden echter gelukkig voor balans. Coen zette scherp op en hield zijn tegenstander op bord 6 voortdurend onder druk met allerlei sterke zetten en geniepige trucjes. Het resulteerde in een mooie en winnende combinatie. Tom had op bord 8 ook de gehele partij het betere spel en wist in de tijdnood zijn tegenstander over de rand te duwen.

Tot zover lukte de tactiek van beide teams. Chris was de eerste die roet in het eten dreigde te gooien. Met zwart op bord 7 verraste hij zijn tegenstander met een mooie (maar voor de gevolgde opening standaard) combinatie, die hem een duidelijk voordeel gaf. De HSG speler had het waarschijnlijk niet zien aankomen, maar nam vervolgens veel tijd om de beste repliek te vinden. Daarmee dwong hij Chris tot remise, die wellicht niet de beste zetten deed in die fase. Nog altijd een gelijke stand, 2-5-2.5, met nog drie partijen gaande.

Ruben, op bord 5, werd de volgende die daadwerkelijk het nadeel van de zwarte stukken in voordeel wist om te zetten. Goed verdedigend en manoeuvrerend, maar op het moment suprême doortastend en beslissend. Ruben won een kwaliteit in het eindspel, waarna zijn tegenstander al had kunnen opgeven.

Nog twee partijen restten, waarin wij het voordeel van de witte stukken hadden. Jesper speelde op bord 2 een fraaie partij. Vanuit de opening had hij een materieel plusje weten te pakken, maar het was nog verre van eenvoudig. Met een indrukwekkende techniek wist Jesper echter de beslissing te forceren en zijn tegenstander uiteindelijk zelfs in een matnet te weven. Daarmee was de overwinning een feit. Even was nog de hoop dat Frans op bord 4 ook zou winnen en daarmee de bordpuntenachterstand nog verder zou verkleinen, maar hij zag iets over hoofd, na overigens een hele sterke partij gespeeld te hebben.

Vooraf zei ik tegen de spelers: ‘ik hoef niet te promoveren naar de 2e klasse, als we maar van HSG winnen’. Niet uit Gooise kinnesinne, maar gewoon om te laten zien wie er de sterkste is in deze groep. Drie teams staan nu met 11 matchpunten aan kop, maar de bordpunten zijn niet gelijk: HSG (36), BSG 2 (33) en Oud Zuylen (32.5). HSG speelt nog tegen Almere 2 en Caïssa Eenhoorn 2, en wij de volgende wedstrijd uit tegen Caïssa 4 en daarna nog thuis tegen Oosten Toren. We zullen zien hoe het afloopt!

Ga voor de individuele uitslagen en de stand naar: Stand en uitslagen klasse 3D.

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie