We gaan Europa in!


We mopperen vaak op de vertraging van de NS. Ook dit keer zorgde de NS voor vertraging, maar gelukkig hadden we voldoende speling ingebouwd om op tijd aan te komen. Wat wel een voordeel is, dat je een helaas gemiste winst kan zien van de vorige ronde van bijna eindspelachtige schoonheid, Henk liet zien hoe hij van Twan Burg had kunnen winnen:

Dit was de stelling na de 45e zet van wit, waar de witte koning naar h4 ging waar f3 een remise had opgeleverd. Zwart (Henk) vervolgde met g5+, maar had mooi kunnen winnen door:

De wedstrijd van Rotterdam-BSG was er eentje van wit begint en wint, aan remise doen we niet, de invallers maken het verschil, van tijdnood waar een paar zaken misgingen en uiteindelijk een terechte overwinning, waar we onszelf met 4-6 nog tekort hebben gedaan.

Rotterdam deed het deze ronde zonder Bruno Carlier en Mohammed Taha Yasen, voor hen vielen Frans Vreugdenhil en Marc Schroeder in, bij BSG viel Jesper de Groote in voor Robin van Kampen.

De middag begon met een makkelijke overwinning van Henk van der Poel met wit op Marc Schroeder op bord 7. In een Schotse partij beleefde wit een plezierige opening en zwart laat een niet zo’n gelukkige dameruil toe op zet 15 en wordt daarna kansloos opgerold:

Rotterdam kwam langszij door Robby Kevlishvili die met wit op bord 2 Ewoud de Groote versloeg. Ewoud vatte het kort en krachtig samen: off-day.

BSG kwam weer op voorsprong (deze opening gaat u nog een paar keer tegenkomen) door Lars Ootes die met wit op bord 5 won van Rini Kuijf. De partij was in evenwicht, totdat zwart met zijn 20e zet een belangrijk vluchtveld voor zijn koning afsloot. Dit is de stelling op zet 18 :

Rotterdam kwam langszij (deze opening gaat u nog een paar keer tegenkomen) door Martin Martens die met wit won van Thomas Willemze. De poging van Thomas om de meeste damezetten in een Scandinavier te doen leverde behalve een moeilijke stelling ook weinig tijd op en in de tijdnood die dat opleverde konden de juiste zetten niet meer gevonden worden.

BSG kwam weer op voorsprong door Robert Ris die als enige deze middag met de zwarte kleuren een winstpartij op het scorebord kon brengen. Op bord 6 kon tegenstander Marijn den Hartog het niet bolwerken in een Spaanse partij. We komen er in op zet 23 als zwart net h5 heeft gespeeld

Rotterdam kwam weer langszij doordat op bord 10 Michiel Bisseling met wit won van Alexander van Beek. Daar leek het voor zwart de goede kant op te gaan, totdat in tijdnood een stuk cadeau werd gedaan.

BSG kwam weer op voorsprong door Li Riemersma die op bord 3 en met wit won van  Alik Tikranian.  We komen er in op zet 29 als wit een mogelijkheid voor een tweede SOS-boekje laat liggen:

Voor de laatste maal deze middag komen de Rotterdammers langszij als op bord 8 Johan Quist met wit wint van Ton van der Heijden. De partij is lang in evenwicht, totdat Ton in tijdnood misgrijpt.

Frank Erwich brengt het eerste matchpunt binnen door op bord 1 met wit te winnen van Frans Vreugdenhil. Constante druk op de zwarte stelling levert uiteindelijk zijn vruchten af. We komen er in op de 35e zet als wit net zijn dame naar d6 heeft gespeeld waar b5 beter was geweest.

Het tweede matchpunt werd door Jesper de Groote binnengebracht die op bord 9 won van Anna-Maja Kazarian. Zwart lijkt lange tijd een dreiging te hebben op de witte diagonaal naar g2 in de partij, maar dat is slechts optisch. We komen er in op zet 29 en wit speelt f5

Eindstand werd daarmee:

 

Pathena Rotterdam2193BSG233846
1.Frans Vreugdenhil2011FM Frank Erwich235101
2.FM Robby Kevlishvili2356Ewoud de Groote233610
3.Alik Tikranian2176IM Li Riemersma243201
4.IM Martin Martens2412IM Thomas Willemze242810
5.IM Rini Kuijf2388Lars Ootes239001
6.Marijn den Hartog1993IM Robert Ris244401
7.Marc Schroeder1979FM Henk van der Poel221501
8.FM Johan Quist2307Ton van der Heijden230510
9.Anna-Maja Kazarian2094Jesper de Groote216001
10.Michiel Besseling2211IM Alexander van Beek232010

 

Daarmee moeten deze Rotterdammers zich serieus zorgen gaan maken over handhaving en mag BSG zich opmaken voor de Europa Cup in Skopje volgend seizoen! Die andere Rotterdammers (Charlois Europoort) wonnen met 7,5 – 2,5 van Voerendaal en blijven daarmee eerste staan. Het verschil is 3 bordpunten in hun voordeel.

Over 2 weken is de gezamenlijke slotronde in Rosmalen. Formeel is het een thuiswedstrijd voor BSG tegen Sissa.

Partijen:

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie