Afek en Bosboom winnaars BSG Pinkster rapid toernooi


Op 25 Mei vond wederom het BSG Pinkster in rapid formaat plaats. Ondanks een wat moeizame aanloopperiode blijkt dit formaat toch in een behoefte te voorzien. Ditmaal was er geen jeugd toernooi, maar er waren wel zo’n 15 jeugdige (t/m 21 jaar) spelers onder de 54 deelnemers.

Het toernooi was iets minder sterk bezet dan vorig jaar, er deden echter een groot aantal sterke BSG-spelers mee. De ELO grens werd op 1750 gelegd, wat inhield dat spelers tussen 1700 en 1800 ELO mochten kiezen of ze in groep 1 of 2 speelden. Allen behalve Rob Tijssens kozen voor groep 2. De rating-prijzen waren zodoende voor de sterkste spelers tot 1500 (groep 2) en 2000 ELO (groep 1). Naast geldprijzen waren er een aantal boeken beschikbaar gesteld door New In Chess, die ook een tafel hadden met de welbekende magazines en enkele nieuwe uitgaven.

Het was een spannend toernooi. Zowel in groep 1 en 2 gingen na de 5e ronde een 4-tal mensen wisselend aan de leiding, zodat ook ronde 7 spannend bleef. In groep 1 waren Emile Wustefeld en Remmelt Otten lang aan de hoogste borden te vinden, net als Lars Ootes, en Ewoud de Groote die met een Zwitsers gambiet (door verlies in de 1e ronde) kwam opzetten. Uiteindelijk bleken Yochanan Afek en Manuel Bosboom beiden de sterkste met 5.5. uit 7. Een onderlinge remise en een gelijk aantal WP brachten geen uitsluitsel zodat ze beiden de prijzen 1 en 2 deelden. Derde en vierde werden Lars en Ewoud met 5 uit 7, omdat Lars van Ewoud won. Op de plaatsen 5 t/m 7 eindigden Robert Ris, Emile Wustefeld en Henk van der Poel met 4.5 uit 7.

In groep 2 (30 deelnemers) ging de strijd tussen sterke clubschakers en opkomende jeugd. Uiteindelijk blijkt bij rapid de ervaring zwaarder te tellen. Ton van Rooijen won het toernooi met 1 WP voorsprong op Gerard Koeleman (beiden 5.5. uit 7), gevolgd door Paul Oudshoorn en Geomerd Ibrahim met 5 uit 7, waarbij de laatste de onderlinge partij verloor. Beste BSG’ers waren hier Rami Koch, Ruben Piel en Tom Haenen met 4.5 uit 7. Ook eindigden er twee jeugdspelers met 4.5 uit 7, te weten Jeroen van den Berg uit Almere, die teven de ratingprijs won, en Jasper Rijke, een talent uit de vorige editie. Beiden wonnen een boek van New in Chess.

In groep 1 ging de ratingprijs en die van de beste jeugdspeler naar Geert van Hoorn uit Arnhem (een 11e plaats met 4 uit 7).

Geen toernooi is compleet zonder verliezers. De poedelprijzen gingen naar Rob Tijssens, de kop van jut in groep 1 (2 uit 7), wat hem een (studie)boek opleverde. In groep 2 ging de prijs naar Richard Gooijers uit Weesp met 0 uit 7. Laatste speler is blind, wat hem er niet van weerhoudt zijn vingers razend snel over zijn aangepaste bord te bewegen en het op te nemen tegen andere schakers zonder extra tijd. Als prijs verdiende hij een vrijkaartje voor het Pinkstertoernooi volgend jaar.

De uitslagen van het toernooi kunt u vinden onder Competitie > Rapidschaak op deze website of via deze link.

Comments & Responses

Geef een reactie