BSG 2 start met gelijkspel


Ruben Hilhorst, vervangend teamcaptain, schreef het volgende verslag over BSG 2 – Almere 2.

De eerste competitiewedstrijd van het seizoen zit er weer op. Waar we vorig jaar in de 1e ronde nog verloren van Ons Genoegen, hebben we dit jaar gelijkgespeeld tegen Almere 2. Dat moet ons precies het extra matchpunt geven dat we vorig jaar tekort kwamen om kampioen te worden. Al ben ik er zelf nog niet uit of we voor het kampioenschap moeten gaan. Of kunnen gaan, want er zitten sterke concurrenten in onze poule. Als we dit jaar opnieuw 2e worden in de ranglijst, dan is dat voor het vierde achtereenvolgende jaar. Zelf ben ik niet zo van de statistieken en ranglijstjes, maar is er vast iemand die weet of dat een unicum zou zijn?

De wedstrijd zelf was in elk geval spannend genoeg. Onze vaste captain Rein moest werken, vandaar dat ik het overnam. En we hadden Jesper en Remmelt uitgeleend aan het eerste. Samen hebben ze daar zeer verdienstelijk anderhalve punt gescoord.

Laten we naar de partijen kijken in de omgekeerde bordvolgorde. Op 8 wist Tom remise te houden nadat een pionoffer in de opening niet veel had opgebracht. Op 7 speelde Sjoerd lekker actief met zwart. Zijn tegenstander offerde een stuk voor vrijpionnen, maar het was niet goed genoeg. In de slotstelling had Sjoerd een mooi matbeeld met een zwart paard op g3, een loper op b7 en een toren op g2. Zo zien we het graag.

Man of the match is wat mij betreft Timon. Op een gegeven moment vroeg hij of hij remise mocht aannemen. De stelling stond toen helemaal gelijk met voor iedere speler een toren, een loper en 5 pionnen op dezelfde vleugel (van d t/m h). Ik liet de beslissing aan hem zelf en hij speelde door. Hoe Timon het flikte weet ik niet, maar even later had hij een toreneindspel met een pion meer en nog wat later waren het er twee. Daarmee won hij zeer gedecideerd. Intussen had Bert het op bord 5 niet droog weten te houden tegen Frans Hazenberg. Jammer, ik dacht dat Bert op een gegeven moment alle dreigingen had gepareerd maar het was een tricky stelling.

Coen op 4 verloor op een gegeven moment zijn loper op b3. Vraag me niet hoe en al helemaal niet waarom. Zijn tegenstander speelde het vervolgens keurig uit. Theo speelde een vrij degelijke remise met zwart op 3. Een schijnoffer op h7 van wit bleek niet heel gevaarlijk.

De partij van Frans op bord 2 kon ik goed volgen. Niet alleen omdat ik ernaast zat, maar ook omdat ik de contouren van de daar gespeelde Caro Kann opening goed ken. Zwart speelde het niet goed en Frans kreeg een beslissende aanval tegen de zwarte koning.

Tenslotte dan mijn eigen partij. Mijn tegenstander speelde een ongebruikelijke opening. Ik verloor een pion, maar kon me taai verdedigen. Ik had nog remise kunnen maken, maar helaas zag ik het niet en verloor.

BSG 2                     – Almere 2               4 – 4

  1. Hilhorst,R.(Ruben) – Woudsma,M.(Martijn)     0 – 1
  2. Borm,F.W.M.(Frans)       – Knottnerus,I.H.A.(Ivo) 1 – 0
  3. Slisser,T.(Theo)           – Gils van,M.H.C.(Martin) ½ – ½
  4. Heijden van der,C.J.(Coen) – Kamp van de,R.C.(Rob)   0 – 1
  5. Kieboom,B.(Bert)           – Hazenberg,F.C.(Frans)   0 – 1
  6. Brouwer,T.(Timon)         – Overweg,D.W.(Danny)     1 – 0
  7. Drent,S.(Sjoerd)           – Nobel,P.(Pieter)       1 – 0
  8. Ruiter de,T.(Tom)         – Kruijf,C.A.(Caspar)     ½ – ½

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie