BSG start wat roestig maar wint wel


BSG is het nieuwe seizoen met een 6-4 overwinning begonnen tegen promovendus HWP Sas van Gent. BSG miste 3 spelers, Robin van Kampen, Li Riemersma en Alexander van Beek, maar kende in David Smerdon, Jesper de Groote en Remmelt Otten goede invallers, die met 2,5 bordpunt een belangrijk aandeel hadden in de zege. HWP Sas van Gent deed het zonder Thibaut Vandenbussche, voor hem viel Simon Provoost in.

De wedstrijd begon al twee weken geleden. Frank Erwich had vooruit gespeeld (begeleiding jeugd EK) tegen Tieme Verlinde en had BSG op 1-0 voorsprong gezet. Frank met wit kwam al met een klein plusje uit de opening en haalde op volgende wijze de winst naar zich toe:

De zaterdagmiddag begon vredelievend op bord 8, waar Remmelt Otten en Simon Provoost remiseerden en waar het niet zichtbaar is geweest dat wit met 160 elopunten minder aan de wedstrijd begon.

HWP komt langszij als op bord 2 Robert Ris tegen Koen Leenhouts in een gelijke stelling zich verslikt en een zwarte truc (22 Lxf2) compleet mist en gelijk kan opgeven. Op bord 7 wordt in een Rubinstein ook de vrede getekend door herhaling van zetten tussen Henk van der Poel en Adrian Roos, waar zwart nog een mogelijkheid had met Ld6 en aanval op f4 ipv Pe7.

BSG komt op voorsprong door Jesper de Groote die met zwart wint van Hans Groffen op bord 9. We komen er in op zet 32 als in een geweigerd Damegambiet de lichte stukken geruild zijn en zwart besluit om 6 op een rij te spelen. In de stelling is behalve het zwarte ruimteoverwicht nog weinig aan de hand, maar het is gewoon een leuk gezicht:

HWP kwam nog een keer langszij, toen Thomas Willemze op bord 5 tegen Tom Piceau een klein plusje weggaf en in tijdnood zelfs werd overrompeld door de witte aanval.

BSG kwam wat gelukkig op voorsprong toen op bord 4 Ewoud de Groote in eens de winst cadeau kreeg van Thibaut Maenhout.

Het eerste matchpunt werd binnengehaald door David Smerdon die met zwart op bord 1 won van Steven Geirnaert. Zwart komt wat moeizaam uit de opening, maar haalt de winst op een instructieve wijze binnen. Te moeilijk voor mij om allemaal te behandelen, maar speel deze partij na en zie hoe een grootmeester laat zien als je tegenstander een stuk offert tegen pionnen, hoe je dan met je stukken actief moet spelen. Ook leuk om te zien is het einde van de partij, met mat van Koning, Loper en Paard tegen Koning, iets wat je zelden tegen komt.

 

Het tweede matchpunt komt binnen dankzij Ton van der Heijden die met wit won van Johan Goormachtigh als laatstgenoemde in een slechte stelling op de 61e zet door zijn vlag gaat.

Vanuit een scherpe Grunfeld is dit de stelling op zet 30. Ton trekt de stelling als volgt naar zich toe (commentaar is van Ton zelf):

Op bord 3 kon de kersverse IM Lars Ootes het niet bolwerken tegen Helmut Cordon, die een klein plusje langzaam maar zeker naar zich toetrok.

 

Daarmee werd de einduitslag:

 

.BSG2320HWP Sas van Gent230764
1.David Smerdon2516Steven Geirnaert244910
2.Robert Ris2436Koen Leenhouts242001
3.Lars Ootes2400Helmut Cardon239801
4.Ewoud de Groote2315Thibaut Maenhout237210
5.Thomas Willemze2425Tom Piceu231201
6.Ton van der Heijden2302Johan Goormachtigh221110
7.Henk van der Poel2204Adrian Roos2250½½
8.Remmelt Otten2064Simon Provoost2213½½
9.Jesper de Groote2168Hans Groffen215210
10.Frank Erwich2370Tieme Verlinde229410

 

Over twee weken spelen we uit tegen Sissa in Groningen.

Foto’s zijn te vinden op: BSG – HWP Sas van Gent 25 sept 2015

Voor wie de partijen wil naspelen:

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie