BSG 3 goed van start


Utrecht 3 – BSG 3, SGS 1B, 15 oktober 2015: 1.5 – 6.5
Afgelopen week waren wij met het derde team te gast bij Utrecht 3, dat huist in het Nationaal Denksportcentrum, ruim buiten het centrum van Utrecht, maar wel vlak bij de snelweg.
De eerste beslissing viel op bord 8, waar ondergetekende in een interessante, maar moeilijke stelling in het Konings-indisch terechtkwam. Gelukkig raakte de witspeler het eerst de weg kwijt door een paard voor 2 pionnen te offeren, zonder te zorgen voor voldoende spel voor de overblijvende stukken. Het was eigenlijk daarna direct uit.Op bord 4 hield Florian met zwart keurig de stelling in evenwicht. Met steeds minder materiaal werd snel een remise beklonken.
Iskander, voor het eerst meespelend in het derde, speelde actief en dat leverde richting het eindspel een pion op en direct daarna een stuk. Het resultaat was een vol punt.Op bord 7 gaf de tegenstander van Rob van Swinderen een kwaliteit weg, maar het werd een offer: 1.c4 e5 2g3 d6 3Lg2 Ld7 (zie partij verderop). Rob liet deze kans niet aan zich voorbij gaan en nam op b7. Na 4 Lb7:, Pc6 5. La8: Da8: stond hij een kwaliteit met pion in de plus, maar zijn tegenstander kreeg kansen op de witte velden nadat allebei kort hadden gerokeerd. Zwart had goede kansen kunnen krijgen door alle verdedigers te elimineren, maar verzuimde dat ergens in de verwikkelingen. Ook verderop stond Robs koning toch wel zodanig omringd door vijandelijke stukken, dat ergens zwart de winst heeft laten liggen. Niettemin, na sterk in de verdediging te zijn gedrukt, kwam Rob eruit met een paard voorsprong en meer pionnen op de damevleugel. Zwart speelde ook na dameruil nog wel heel lang door.
Op bord 6 speelde Rob Disselhoff met zwart ook een enigszins pikante opening (Budapester gambiet). Hij kreeg een open stelling met een geïsoleerde centrumpion, waar wit iets actiever leek te staan. Uiteindelijk werden de dames geruild en met torens en ongelijke lopers leek de remisemarge niet overschreden.
Bert Kieboom stond op bord 3 optisch wat gedrongen, met actief spel van zwart rond een geïsoleerde pion, maar hij stond wel een pion voor en dan nog wel een gedekte vrijpion. Zijn tegenstander ontweek een dameruil, maar dat leverde ineens een matdreiging op. Mat achter de paaltjes (zie diagram).

Uit de partij pascal Boittin - Bert Kieboom

Op bord 2 kwam Sjoerd actief te staan met zwart in het middenspel, met verbonden torens op de e-lijn die uitkeken op pion e3. Wit kon het uiteindelijk niet meer verdragen en speelde zijn e-pion naar voren, maar deze ging snel verloren. In het eindspel werd het door Sjoerd vakkundig uitgespeeld.
De langste partij vond plaats op bord 1, waar Timon een pionoffer tegen zich kreeg, gecombineerd met een dameruil. Hij had tot in het eindspel een pluspion, maar als dubbelpion was het ook een handenbinder.In het verre eindspel met ieder een toren en een loper tegen een paard werd een van de dubbelpionnen geruild voor een vrijpion op de a-lijn. In principe was het remise, maar Timon bleef druk zetten op zijn tegenstander. Hij ging wellicht iets te ver door toen zwart ineens zijn toren liet staan om dame te halen. Twee vrijpionnen en een toren tegen een dame: zwart zag ervan af om nog iets eruit te halen en nam genoegen met remise.
Al met al werd het dus 1,5 – 6,5. Een hele mooie uitslag voor het begin van het seizoen.

Met dank aan onze verslaggever Bert Balke.

Hier dan de partij van Rob van Swinderen met commentaar van Theo Slisser:

Comments & Responses

Geef een reactie