BSG 4 wint op valreep van Paul Keres 6


Op de koude maandag van 24 november verloor aan het eerste bord Kees Jan van Dolder veel te vroeg (om 20h45 al). Na een mislukte Siciliaan met zwart stond Kees Jan gedrukt en hetgeen hij bedacht had om eronder uit te komen klopte niet. Met een niet zo ingewikkeld tussenschaakje ging een toren verloren en Kees Jan mocht de rest van de avond toekijken (en helpen om dit verslag te schrijven).
Eddy van der Velde op bord 2 deed het een stuk beter. Compleet met gebroken ribben en onder de opiaten speelde hij met wit tegen een Siciliaan. Na de lange rokade van Eddy sloeg zwart in op a2 met zijn dame, die loerde op een mat. Dat lukte niet en voor straf werd zij zelf ingesloten en zonder dame wilde zwart niet verder spelen. 1 -1 dankzij Eddy dus.

Helaas werden wij 10 minuten later weer op achterstand gezet, Kees Beijen (bord 7) kreeg te maken met 3 zware witte stukken op de c-lijn, wat hem 2 pionnen kostte. Hij won er een terug maar bleef ietwat achter bij zijn tegenstander. Zijn remise-aanbod werd afgeslagen en hij verloor.
Op bord 3 trok Ruben Piël de stand gelijk. Zijn tegenstander verbrak de structuur van zijn pionnen en nadat de meeste stukken waren geruild kon Ruben vrij eenvoudig (zo zag het er althans uit) met zijn toren pionnetjes ophalen. Een degelijke partij waarin Ruben zijn voordeel steeds verder uitbouwde. De winst was geen moment in gevaar.

Hierna volgde een remise van Wim Vijvers, die met zwart goed uit de opening kwam en met 2 actieve lopers en een open c-lijn goede kansen had. Wat er precies fout ging weet ik niet, maar even later stond hij een pion achter in een eindspel met lopers van gelijke kleur, waarin hij gelukkig geen fouten meer maakte. Wedstrijdleider Cees Jan den Haan aan bord 6 zette BSG weer op een voorsprong. Zijn tegenstander verloor een pion in het centrum, en offerde vervolgens een stuk om tegenspel te krijgen. Cees Jan verdedigde geduldig en kon vervolgens een mat-aanval opzetten, 3.5 – 2.5.

Restten de partijen van Teun en Melchior. Beiden stonden er in het begin niet florissant voor, maar herstelden zich wonderbaarlijk: Op bord 4 kreeg de tegenstander van Melchior Brandenburg veel tegenspel voor zijn pion. Halverwege had Melchior echt een stelling waarin het moeilijk was een goed plan te bedenken. Dat resulteerde uiteindelijk in het verlies van een kwaliteit, maar daarbij was er wel erg veel al geruild. Melchior bleef geduldig keepen en het halfje dat hij daarmee haalde was belangrijk want daarmee kwamen wij op 4 bordpunten.
Tot slot was er Teun de Haan op bord 8, die in de opening een kwaliteit en een pion achter kwam te staan met een gordijn van zwarte pionnen voor zijn witte koning. Zijn tegenstander liet echter Teuns lopers ontsnappen, die vervolgens een toren insloten. Teuns toren verschalkte vervolgens wat pionnen en hij stond ineens 2 pionnen. Hij verloor er weer een, bood heel sympathiek remise aan, maar zijn tegenstander dacht aan harakiri.
Zo won BSG 4 dus ook de 2e wedstrijd in de SGS klasse 2B met 5 – 3. Kijk hier voor de stand en wedstrijd uitslagen. Moira Domtoren 3 en Magnus 1 hebben nog meer bordpunten en ook En Passant 3 is als vanouds een geduchte tegenstander. Uw verslaggever, Kees Jan en Cees Jan

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie