Met een knipoog naar Fischer Z


Ruben Hilhorst doet verslag van de wedstrijd BSG 2- Fischer Z.

De vierde ronde van de KNSB-competitie speelden we tegen Fischer Z uit Amsterdam. Zij hadden tot nu toe 4 matchpunten verzameld en wij 3. Qua rating ontlopen beide teams elkaar ook niet veel, dus het zou een zware wedstrijd worden. Voor mij was het de eerste keer dat ik tegen deze club speelde. Ik had na afloop natuurlijk moeten vragen waar die naam vandaan komt. De Engelse popband uit de jaren ’70, iets met Bobby Fischer of de term uit de statistiek? Met wat Googelen ben ik erachter gekomen dat de naam naar alledrie verwijst.

De einduitslag werd 4-4. Dat is min of meer waar beide ploegen recht op hadden, al had ik tegen het einde van de reguliere speeltijd op meer gerekend. We stonden toen namelijk voor met 4-2. Toen gebeurden er echter vreselijke dingen op beide borden waar nog gestreden werd. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat beide BSG-spelers een Kamikaze Shirt aan hadden.

Timon had een ongeveer gelijke stand en had zich door de tijdnoodfase heen geknokt zonder materiaal weg te geven of mat te gaan. Maar toen kwam de beruchte 41e zet, die bijna a tempo werd gespeeld. Wit had een toren op d2 die gedekt werd door een dame op d6. Dat was maar goed ook, want die toren werd aangevallen door een zwarte dame op c1.  De toren was in een staat van Need Protection. Toen speelde Timon zijn loper van g2 naar d5 met de pointe dat slaan op d2 niet kon wegens Ld5xf7 met schaak gevolgd door Dd6xd2. Groot was de schok toen zijn tegenstander toch op d2 sloeg. Met schaak! Timon gaf meteen op.

Daarmee lag de druk op de spelers van de laatst overgebleven partij. Rein met zwart moest minstens remise maken, terwijl zijn tegenstander natuurlijk moest winnen om nog een matchpunt te redden voor Fischer Z. Beide spelers hadden een dame, 2 torens en een loper. Wit had de loper van de witte velden en zwart die van de zwarte velden. In de tijdnoodfase had Rein het niet helemaal handig aangepakt (lekker makkelijk om dit achteraf vast te stellen), waardoor wit een irritante pion op e6 had en op f7 dreigde binnen te vallen. Beide spelers haalden de 40 zetten. In het vervolg zag Rein zich gedwongen een toren te geven voor de witte loper en de pion op e6. Uiteindelijk slaagde wit erin dames te ruilen waarna hij het eindspel won. Zo kwam de eindstand van 4-4 op het bord.

Voor die tijd was er al een heleboel gebeurd. Remmelt was vanuit de opening geen moment in problemen en bracht een vrij regelmatige remise op het bord. Theo had me op de heenweg naar Bussum verteld dat hij na afloop van de wedstrijd naar de verjaardag van zijn zoon ging. Om het feestje alvast te vieren, zette hij zijn tegenstander mat (Delight).

Dan komen we bij Frans en mijzelf. Wij mochten niet klagen. Frans kwam slecht uit de opening, zette zich schrap en probeerde zo goed en kwaad het ging zijn stukken actief te maken. Zijn manoeuvre a7-a5-a4 gevolgd door Ta8-a5-b5 was beslist de moeite waard. Ik denk dat Frans ergens verloren heeft gestaan, maar zijn tegenstander greep mis. Uiteindelijk zijn we natuurlijk Human Beings en geen koelbloedige schaakprogramma’s die niets missen. Vervolgens haalde Frans 2 pionnen op en won het eindspel.

Zelf kwam ik in de problemen nadat ik niet actief genoeg speelde met wit. Zwart kon zijn stukken naar goede velden spelen en deed dat ook. Gelukkig overschatte mijn tegenstander zijn stelling. Hierdoor kon ik met mijn toren binnenvallen op de 7e rij. Voor mijn tegenstander had dat het effect van Red Skies over Paradise en zo kon ik remise forceren.

Coen had zoals zo vaak een spannende partij op het bord gebracht. Deze keer stond zijn koning meer op de tocht dan die van zijn tegenstander en hij kreeg een beslissende aanval over zich heen. Tom had het voor elkaar gekregen om zijn stellingstype op het bord te krijgen. Onder het motto You”ll never cross the same river twice, kropen zijn stukken en pionnen vooruit totdat zijn initiatief niet meer te stoppen was.

Als je dan naar de andere uitslagen van deze ronde kijkt, is de grote verrassing dat ZSC Saende verliest van UVS. Hierdoor staan er nu 3 ploegen aan kop met 6 punten, gevolgd door Fischer Z met 5 punten en UVS en BSG met 4 punten. Er kan nog van alles gebeuren!

  1. Remmelt Otten – Peewee van Voorthuijzen 0.5-0.5
  2. Theo Slisser – Bram van Dijk 1-0
  3. Frans Borm – Jos Teeuwen
  4. Ruben Hilhorst – Maarten Veldt 0.5-0.5
  5. Coen van der Heijden – Casper Blaauw 0-1
  6. Tom de Ruiter – Robbert van ’t Kaar 1-0
  7. Rein Brouwer – Frans Smit 0-1
  8. Timon Brouwer – Niels Bouton 0-1

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie