BSG 3 wint met verrassende torenzetten


Barneveld 1 – B.S.G. 3 “Een wedstrijd met verrassende torenzetten” (2 februari 2016)

De wedstrijd was nog geen uur aan de gang, of aan bord 8 kreeg Rob van Swinderen de kans om met een eenvoudige combinatie het eerste punt voor ons binnen te halen. Rob had nog wel wat keuzes, maar in de nabeschouwing bleek dat hij voor de meest verstandige afwikkeling had gekozen. Naast deze overwinning werd ook aan de overige borden een gunstige ontwikkeling zichtbaar, met uitzondering van die van Rob Disselhoff, die met zwart had gekozen voor de scherpe Boedapest-opening, maar het plan om de activiteit van de A-toren naar de 6e lijn te verplaatsen wist hij niet tot gelding te brengen.

Het was overigens wel een Hongaars avondje, want twee van onze tegenstanders kozen ook voor deze scherpe opening. In alle 3 partijen kozen de witspelers voor de voorzichtige aanpak met 4 Pf3 i.p.v. 4 Lf4.
Aan de eerste 5 borden was veel te beleven. Bert Kieboom -aan bord 1 met wit- werd verrast door een torenoffer op h2, nadat de toren de rit van A8 via A6 naar H6 had afgelegd, het zgn. Boedapest-traject. Het resultaat was een overwinning voor de zwartspeler.
Aan bord 2 liet Sjoerd (z) zien hoe je vanuit een verdedigende opstelling kan omschakelen met een aanvallende reactie, waarbij ook in dit geval een toren een hoofdrol speelde.

Hij werd terecht beloond met een overwinning na de verrassende zet 26.., Tc1.
Aan bord 3 bouwde Timon aan een opstelling, die duidelijk gericht was op een aanval op de koningsvleugel. Zijn tegenstander verdedigde zich taai en hoewel het leek, dat Timon er doorheen zou breken, was remise helaas het uiteindelijke resultaat.
Aan bord 4 wist Iskander na de openingsfase met subtiel spel zijn tegenstander in de verdediging te drukken en na kwaliteitswinst en matdreigingen vanaf beide kanten van het bord, waarbij 2 torens een belangrijke rol speelden, gaf zijn tegenstander er de brui aan.
Florian bezorgde zijn tegenstander al snel een slechte loper in combinatie met de opbouw van een sterk centrum. Nu nog wel even het overwicht verzilveren en het punt binnen halen. Over een ruil van paarden op e5 waren de meningen verdeeld,


niettemin leidde zijn antwoord (slaan met de d-pion i.p.v. de f-pion) uiteindelijk wel tot succes, daarbij geholpen door zijn tegenstander, die een schaakje op h7 met kwaliteitsverlies overzag.

De stand was toen 1,5 – 4,5 in ons voordeel. Ondertussen waren de laatste 2 Boedapester- partijen aan het bord van Rob Disselhoff en Rob Tijssens nog niet beslist. Rob D. had veel energie en tijd gestoken in zijn verdediging en zag op een cruciaal moment in tijdnood niet dat hij eenvoudig de toren van zijn tegenstander kon pakken, en kwam daarna in een verloren stelling terecht. Gelukkig compenseerde Rob T. dit verlies met een onverwachte overwinning, waardoor we naar huis konden met een 2,5 – 5,5 overwinning. De gedetailleerde uitslagen kunt u hier vinden. De teamleider, Theo Slisser.

Comments & Responses

Geef een reactie