BSG 1: weer 4,5


Gaat BSG 1 een 4,5-syndroom ontwikkelen? Je zou het bijna gaan denken. Van de 6 wedstrijden in dit seizoen kende 1 een 6-4 uitslag en de overige 5 een 5,5 – 4,5. Helaas zaten daar 4 nederlagen tussen en maar 1 overwinning. Ook tegen HMC eindigde BSG aan de verkeerde kant van de score.

De statistieken vooraf: HMC deed het zonder Mischa Senders en had niet vaste invaller Robin Swinkels, maar Daniel Fridman van stal gehaald. Niet echt een verzwakking. BSG deed het zonder Robin van Kampen, voor hem viel Theo Slisser in. En hoe!

HMC kwam op voorsprong doordat op bord 8 Rob Schoorl won van Ton van der Heijden, die iets te aanvallend bezig was. BSG kwam langszij doordat op bord 3 Lars Ootes met zwart won van Geert van der Stricht. Misschien door de schoonheidsprijs van vorige ronde, maar weer met een stukoffer. Nou moet er deze keer wel bij gezegd worden dat bij een goede verdediging wit dit had kunnen keepen. We komen er in op zet 26 als wit op c5 geslagen heeft.

HMC loopt nu uit naar een 1-4 tussen stand door overwinningen op bord 7 waar David van de Kerkhof won van Henk van der Poel (22 – f5 of 35 – Kf8 werden gemist), op bord 5 waar Martijn Dabacher won van Frank Erwich (een pionwinst werd netjes tot winst gebracht) en op bord 1 waar Daniel Friedman een klein voordeeltje steeds verder uitbreidde tegen Alexander van Beek en met harde hand naar winst voerde.

Invaller Theo Slisser smaakte het genot zijn invalsbeurt in het eerste team met een overwinning glans te geven. De oude krijger viel wegens clubbelang in en toen zijn tegenstander zijn voordeel uit zijn handen liet glippen, kon Theo op bord 9 toeslaan in tijdnood:

Op de remises die volgden op bord 4 tussen Li Riemersma en Benjamin Bok en op bord 6 tussen Thomas Willemze en Twan Burg valt weinig af te dwingen en was er van een ratingachterstand weinig te merken.

De meest spectaculaire partij van de middag was zonder twijfel de partij tussen Robert Ris en Jeroen Bosch op bord 2., waarin de witspeler beloond wordt voor zijn aanvallende spel. Van beide kanten niet foutloos, maar voor een neutrale toeschouwer het leukste om te zien. En laten we in combinatie met Den Bosch en de zwartspeler nou geen grappen maken over het Jeroen Bosch-jaar/-tentoonstelling, dat is te makkelijk. De kunstliefhebber kan kijken op deze link.

De partij begint redelijk rustig, totdat wit vlak voor de eerste tijdscontrole de knuppel in het hoenderhok gooit, nadat hij de h-pion al heeft geofferd om zijn stukken richting de zwarte koning te kunnen dirigeren:

Op bord 10 houden tot slot Ewoud de Groote en Niels Ondersteijn elkaar in evenwicht. Zwart wint een pion, maar wit verdedigt zich knap en weet netjes de remise binnen te halen.

Einstand werd daarmee.

 

BSG2328HMC Calder2437
1.IM Alexander van Beek2287GM Daniel Fridman261601
2.IM Robert Ris2406IM Jeroen Bosch238610
3.IM Lars Ootes2412IM Geert van der Stricht237310
4.IM Li Riemersma2444GM Benjamin Bok2611½½
5.FM Frank Erwich2358GM Martijn Dambacher248201
6.IM Thomas Willemze2418GM Twan Burg2497½½
7.FM Henk van der Poel2210FM David van Kerkhof231101
8.Ton van der Heijden2327FM Rob Schoorl229501
9.Theo Slisser2111FM Jasper Broekmeulen239710
10.Ewoud de Groote2312FM Niels Ondersteijn2399½½

 

En hoewel gezien de ratings, er een betere score aan het eind van de  dag op de borden prijkt, dan verwacht mocht worden, schieten we er niets mee op en zullen we toch moeten proberen de komende ronden nog ergens een matchpunt te scoren om degradatie te voorkomen.

Voor wie de partijen wil naspelen:

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie