BSG3 in slipstream van koplopers


Zelf opgeslokt door mijn eigen partij in de interne competitie, heb ik toch nog – met hulp van Rob Disselhoff en Timon Brouwer en veel plakken en knippen – een indruk van de externe thuis-wedstrijd van BSG 3 tegen Laren 1 op papier gekregen.

Bert Kieboom (z) kreeg wat initiatief, maar ook een dubbelpion die hij niet opgelost kreeg en nam uiteindelijk genoegen met remise, nadat hij een eerder aanbod van zijn tegenstander had afgeslagen en wist, dat dat genoeg voor de overwinning was.

Rob Tijssens (z) had druk op een geïsoleerde pion van zijn tegenstander, won die pion ook en stond als een vorst met een ijzersterk paard op d4 en een pion voor. Dit was genoeg om even later na paardwinst de partij in zijn voordeel te beslissen.

Iskander Schrijvers(z), deze keer aan bord 1 tegen oud-BSG-er Dave van der Kist, had na de opening een wat moeilijke stelling met een pion minder, maar zijn tegenstander geloofde klaarblijkelijk niet in winst en deed een remiseaanbod, dat Iskander zonder nadenken met beide handen aangreep.

De partij van Rob Disselhoff(w) was al vroeg afgelopen, deze keer gelukkig in ons voordeel. Een blunder (stukverlies) van de tegenstander die er dan ook meteen de brui aangaf en gelijk weg ging. Kijk en huiver:

Sjoerd Drent (w) had een interessante partij tegen hun sterkste man Hans Wijnand. Na een versnelde Siciliaanse Draak kreeg Sjoerd via subtiel spel een positionele druk. Het leek er even op, dat dat niet genoeg was voor de winst, maar de taxatie van Sjoerd ging wat dieper dan die van de buitenstaanders en zijn tegenstander en leidde tot een verdiende winst.

Rob v. Swinderen (z) liep de hele partij achter de feiten aan. Was onderontwikkeld op zijn damevleugel, omdat zijn tegenstander druk had op pion b7 met zijn dame. Het leek wel gevaarlijk voor zijn tegenstander om daar te nemen. Hoe dan ook Rob’s tegenspel was onvoldoende en leidde tot een nederlaag.

Bert Balke (w) stond lange tijd goed, maar als je vol in het middenspel zit en nog maar 7 minuten op de klok, terwijl je tegenstander dan nog bijna een half uur heeft, dan kan je bijna raden wat dat betekende voor de uitslag. Na ab5x werd hij in 2 zetten mat gezet.

Timon Brouwer’s (w) tegenstander P.H. Koning (rating 1745) is een sluwe oud-speler van Huizen. Hij speelde echter zonder een duidelijk plan, liet een paard op g6 posteren en was eigenlijk vanaf het begin al snel positioneel bankroet. In een poging nog onder de druk uit te komen maakte hij een foutje, verloor daardoor een stuk en gaf op.

Met een eindstand van 5 – 3 hebben we misschien iets te weinig gekregen, maar zijn in ieder geval daardoor met 2 matchpunten op een score van 8 gekomen. In deze fase van het competitie-verloop goed voor een 4e plaats, maar gelet op het verdere competitieschema behoort een 3e plaats tot de mogelijkheden.

Theo Slisser.

Comments & Responses

Geef een reactie