Stram, maar niet van geest


 

Een vrijdagavond, de laatste jeugdschakers zijn door hun ouders opgehaald. Alle, behalve 3. Daniël, een ouder jeugdlid, Rik, een jeugdlid van middelbare leeftijd en het senior-jeugdlid Max zijn de laatst overgeblevenen. Na enig vijven en zessen wordt besloten om te gaan snelschaken, de winnaar blijft zitten.

 

Even terug. Zo nu en dan zit er iemand onopvallend in een hoek toe te kijken hoe er schaakles aan de kids wordt gegeven. Als er daarna een oneven aantal spelers is neemt Max de rol van speler op zich. Die partijtjes duren niet erg lang en eindigen steevast in een Socratische dialoog over voor- en nadelen van een bepaalde zet. Wat doet Max daar tussen al dat grut, dat zich nog lang niet op collegebank-hoogte bevindt? Belangstelling, amusement en misschien de hoop dat er meer BSG-ers zijn die aan het eind van zo’n vrijdagavond nog even blijven hangen om een potje te snelschaken.

 

Deze avond is dat niet het geval en besluiten we …… dat staat hierboven al.

Daniël denkt waarschijnlijk, nét als ik, dat wij onderling gaan uitmaken wie de meeste partijtjes wint. Max gaat met zichtbare tegenzin akkoord met 5 min. pp. En wij bluffen dat we anders niet weten hoe we de tijd door moeten komen.

Na een paar partijtjes blijken de prognoses niet helemaal uit te komen, Max wint. Teveel. Meer dan op basis van in het verleden behaalde resultaten mag worden verwacht (met dank aan de AFM). En ook zeker meer dan goed is voor het zelfvertrouwen van steeds hopelozer invallers, die Max steeds harder lachend gehakt zien maken van zijn tegenknoeier.

Dat harde lachen deed me denken aan een man die mee moest naar een bowlingbaan en daar zo melig van werd dat ie besloot om alle ballen achterstevoren tussen z’n benen door naar de kegels te gooien: de ene strike naar de andere! Wij werden uitgelachen door iemand die over een hogere waarheid beschikte. Ingemaakt, afgedroogd, mooier kan ik het niet maken.

Pas dus op, als je toch overweegt om vrijdag na 20:00u langs te komen, voor die man met dat spottende lachje…

 

En die wandelstok? Die dient uitsluitend om eventuele tegenstanders op het verkeerde been te zetten.

Comments & Responses

Geef een reactie