BSG 5 vecht zich terug in promotiepositie


De afgelopen wedstrijd thuis was verloren gegaan met 3 – 5 tegen Baarn 2.
De uitwedstrijd in Eemnes tegen het dikke torentje is alles bepalend.
Voor 2 teamleden moest vervanging gezocht worden, Mark Bijkerk en Sicco Reeskamp waren er dus bij donderdagavond 21 april.
Als teamleider is het altijd een puzzeltje om de beste man aan het juiste bord te plaatsen. Wat doet de tegenstander? De thuisploeg komt natuurlijk met zijn sterkste opstelling!
Met winst is er weer kans op het kampioenschap, maar dan zijn er wel 4,5 punt nodig. De stemming was goed en we gingen gevarieerd van start.
Kees kwam als eerste een stuk voor, door een combinatie veroverde hij een loper en een paard voor een toren. Na ongeveer een uur stonden we er dus redelijk voor.
Na 2 uur had Sicco op bord 8 een pluspion, bij Kees op bord 7 was er al veel afgeruild en moest de toren van zijn tegenstander tussen alle pionnen opboksen tegen de beide lopers van wit. Borden 6 en 5 zijn in evenwicht, kan ik op 3 punten rekenen? Klaas op bord 4 staat lastig, Mark Bijkerk op bord 3 interessant, Frits op bord 2 ook lastig en op het eerste bord bij Mark Pieterse spannend, als ik me rijk reken halen we daar 1,5 punt.
Na 2,5 uur is de partij van Klaas verloren gegaan, Kees geeft een van zijn lopers weg en op de borden 1 en 5 worden aangeboden remises afgeslagen. Het gaat om de hele punten vanavond.
Na bijna 3 uur zet Richard met zo’n geniepige paardvork het zwarte koningspaar in een familieschaak. Het was dus terecht om de remise te weigeren. We staan weer gelijk 1 – 1. Kees heeft zich hersteld en gaat een pion promoveren tot dame. Noodgedwongen moet de toren van de tegenstander geofferd worden. Maar een volgende pion wil als dame de partij afmaken, de zwartspeler geeft op. 1 – 2 Vóór! En voor de rest spannend, Sicco heeft tijdvoorsprong van 20 minuten. Mark B staat solide. Frits nog steeds moeilijk en Andre en Mark P vechten ervoor.
Na bijna 4 uur gaan de eerste 2 borden verloren, we staan 3 – 2 achter. Gelukkig wordt het spel van Mark Bijkerk beloond met een vol punt, 3 – 3 en vlak daarna volgt het punt van Sicco die een gevaarlijke dreiging correct heeft afgehandeld en de vlag van de witspeler ziet vallen. We staan voor met 3 – 4 en alle ogen zijn gericht op bord 6 waar Andre het zwaar heeft en uiteindelijk geen verweer meer heeft tegen een batterij van 2 torens en een dame. 4 – 4 Is een mooie uitslag voor ons, daar kunnen we trots op zijn. Het dikke torentje komt met de schrik vrij en blijft koploper.

Eemnes

Comments & Responses

Geef een reactie