1,2,3 en het Vierde ligt nog op kampioenskoers!


Twee competitiewedstrijden geleden tegen En Passant 4 lieten de eerste drie borden van ons Vierde team het afweten, met als gevolg een gelijkspel. Vrijdagavond 17 januari in Utrecht waren het juist deze eerste drie borden die er voor zorgden dat de winst over de streep werd getrokken.

Moira Domtoren 5 was onze tegenstander en ondanks dat de temperatuur buiten niet winters was, was het in het speellokaal van het Rode Kruisgebouw behoorlijk fris. Mijn tegenstander moest er af en toe van huiveren (of kwam dit nou door de stelling die we op het bord hadden getoverd?). Als eerste was Cees klaar. In een middenspel waar hij het loperpaar mocht bedienen tegen het paardenpaar, wist hij een stuk en wat pionnen te winnen. Klaas bracht de stand weer in evenwicht door een prachtig verkregen eindspel om zeep te brengen. Naar eigen zeggen blunderde hij een paard weg in een glad gewonnen stelling. Wallerand had al vroeg een kwal verloren, daartegenover stond dat zijn stukken wel wat actiever waren. Nadat hij dit initiatief kwijt geraakt was konden de stukken weer snel terug in de doos  2-1 achter. Kort hierna werd op bord vier de vrede getekend. Teun die hier speelde is bij mijn weten niet in gevaar geweest noch heeft hij veel voordeel gehad.

Florian viel in voor Wim vijvers en hij mocht gezien zijn rating op bord 1 spelen. Dit deed hij met verve. In een mooie koningsaanval timmerde hij de kopman van Moira Domtoren van het bord (2½ – 2½).
Hierna kwam de tweede grote domper: Louis Kok moest opgeven nadat hij zijn Dame had weggeven. Daarvoor had Louis al de Dame van zijn tegenstander weten te winnen, maar zijn tegenstander kreeg hier nog wat stukken voor terug. Er restte dus een eindstelling waarin Louis een aantal stukken achterstond en doorspelen geen zin meer had.

Aan Cees-Jan en mij de taak om het volle pond binnen te halen. Cees-Jan stond op dat moment gelijk met een stelling die nog alle kanten op kon gaan. Mijn tegenstander was zojuist remise uit de weg gegaan, waarmee hij zijn dame volledig buitenspel plaatste. Dit gaf mij de gelegenheid om mijn Dame te offeren tegen twee torens, waarna mijn torens oppermachtig waren en een snelle doodsteek toe konden brengen.

Cees-Jan werd uiteindelijk de matchwinner. Hij leidde met vaste hand een moeilijk toreneindspel met een pion meer naar de winst. Dit tot grote opluchting van Klaas die zich anders behoorlijk schuldig had gevoeld.

Moira-Domtoren 5 – BSG 4 3,5 – 4,5
1. A.E. Braams (Ton) – F.O.O. Wagener (Florian) 0 – 1
2. R.P.J. van der Heijden (Ronny) – M. Brandenburg (Melchior) 0 – 1
3. D.H.B. Schonberger (Daan) – C.J. den Haan 0 – 1
4. P. Leeuwenkamp (Paul) – T.K. de Haan 0,5 – 0,5
5. D.I. Andel (Daniel) – W. le Grand 1 – 0
6. D. Koops (David) – K. Been (Klaas) 1 – 0
7. M. Metz (Maarten) – C.M. Beijen (Cees) 0 – 1
8. K.T. de Jonge (Rijn) – L.C. Kok 1 – 0

Comments & Responses

Geef een reactie