BSG 4: En nog één te gaan…


En dan heb ik het niet over één wedstrijd of één matchpunt, maar één bordpunt dat we nodig hebben om kampioen te worden.

Na Magnus en Moira Domtoren 3, is er weer een nieuwe nummer 2: En Passant 3. En tegen hen spelen we in de laatste ronde. Maar eerst Soest 3. Deze wedstrijd konden we eventueel nog verliezen. Dan zou een 4-4 in de laatste ronde volstaan voor het kampioenschap. Bij de kleinst mogelijke overwinning mogen we tegen EP 3 zelfs met 6-2 verliezen.

Twee invallers deze keer (een verdubbeling tegenover de 7 voorafgaande rondes): Guido Vijn en Peter Baas voor Cees Jan den Haan en Teun de Haan.

Al snel vielen er twee geruisloze remises bij Melchior Brandenburg en Guido Vijn.

De drie volgende overwinningen waren minder geruisloos. Bij Ruben Piël kwam een opening op het bord,  waarvan ik alleen maar kan veronderstellen dat het een vingerfoutje was van zijn tegenstander. 1. Pf3 Pf6 2.c4 e5 3.Pxe5 Lb4 4.a3 Le7. Uiteindelijk was het niet dit pionnetje dat de doorslag gaf, maar de belegering van de koning. Bekroond met een dameoffer en mat met twee paarden.

Ook Peter Baas belaagde de vijandelijke vorst. Na een kwaliteitsoffer dacht ik dat hij niet meer had dan zettenherhaling,  maar er is Baas boven baas. Zijn tegenstander verloor de weg bij Peter’s schaakjes en toen hing er een toren op a1.

Cees Beijen liet zien dat er ook zonder dames op het bord er flink aangevallen kan worden. Op een gegeven moment stonden alle stukken in het gebied a5-a8-e8-e5. Dit resulteerde in de verovering van det paard op b8, dat daar nooit van weg was geweest.

Tussenstand dus 1-4. Kees-Jan van Dolder stond een pion achter en Wim Vijvers een kwaliteit. Daar zou het gewenste halfje waarschijnlijk niet van komen. Zelf stond ik twee pionnen voor en bood remise aan om de winst zeker te stellen. Dat kon mijn tegenstander niet weigeren.

Kees-Jan en Wim maakten er beiden toch nog remise van. Kees-Jan gebruikte zijn koning als extra stuk richting het eindspel en compenseerde hiermee de pionachterstand. Wim wikkelde af naar een pionnen-eindspel, waarin hij wel wist wat oppositie betekent.

Eindstand 2½-5½

Met twee matchponten en 6½ bordpunt voorsprong op En Passant 3  gaan we de laatste ronde in. Eén bordpuntje heren. Bij voorbaat dank.

Eddy van de Velden

 

 

Comments & Responses

Geef een reactie