Schaken in Spanje


Hier een bericht van Rob Disselhoff over zijn Spaanse snelschaak avonturen:
Sedert enkele jaren speel ik met enige regelmaat toernooien in Spanje en met name in de regio Valencia. Dit zijn of meerdaagse toernooien of snelschaaktoernooien.
Ik speel met name mee bij het snelschaken.
Een brede variatie van spelers doet hieraan mee, meestal zo’n 60-80 deelnemers met grootmeesters zoals Plaskett, internationale en fide meesters en veel regionale broodschakers en amateurs.
Afgelopen zaterdag speelde ik mee in het toernooi van Montserrat Open, bij mij in de buurt. Tot mijn verrassing werd het toernooi buiten in de hoofdstraat Carrer Major gehouden. 33 tafels stonden keurig uitgelijnd met ingestelde klokken op het bekende tempo van 7 minuten pppp plus 3 seconden bonus per zet.
Voor de enkele noordeuropeaan zoals ik was het klimaat zwaar, hoewel we pas om 5 uur ’s middags begonnen. 35 graden en 90% vochtigheid. Ik zag er al meteen erg tegenop, maar ja ik was er nu eenmaal dus de ring in. Ik had de eerste ronden natuurlijk meteen weer drie fide meesters geloot. Ook dat nog.
In tegenstelling tot gewoonlijk had ik dit keer een lichte lunch genomen met twee dobles (biertjes). Mijn radiateur was dus gevuld maar toch moest ik na iedere ronde naar binnen in de airco om af te koelen.
Uiteindelijk eindigde ik met 4,5 uit 7 en won in mijn Eloklasse nog een vette cheque van 20 euro. Ik was 17e in een veld van 65 deelnemers, tussen in de top allemaal hoge ratings variƫrend van 2300 tot 1980. Niet slecht.
Zie de volgende link voor de uitslagen: http://chess-results.com/tnr226848.aspx?lan=2&art=1&rd=7&fedb=NED&turdet=YES

Los van toernooien speel ik vrijdagsmiddags vanaf 6 uur bij mijn club
Dama Roja. (de Rode Dame). Ik had enig vermoeden over de naam maar was er niet zeker van. Mijn eerste vraag was natuurlijk waarom geen Dama Negras of Dama Blancas? Niemand wist het antwoord.
Twee weken later zag ik de voorzitter en zag meteen het antwoord. Een kittige jonge dame in een net iets te kort rood rokje.
Ook bij Dama Roja spelen we 7 minuten pppp plus 3 seconden bonus per zet.
Het deelnemers veld bestaat naast vele lokale Spanjolen uit spelers van andere Valenciaanse clubs en dat zijn er nogal wat, en wat overgezwommen Zuid-Amerikanen
zoals Peruanen, Venezuelanen en wat lokale Europeanen zoals een Roemeen een Duitser een Bulgaar en ik. Voor mijn Spaans is dat wel goed want vrijwel niemand spreekt Engels.
Mijn spel is vaststaand: met wit van Geet (1.Pc3) en met zwart Scandinavisch of Albin.
Ik win meestal wat tijd in de opening en kan in het middenspel wat langer nadenken.
Hoewel er airco is heb ik het toch altijd te warm, maar ja het is zoals het is.
Rob Disselhoff

Comments & Responses

Geef een reactie