BSG ruim langs Soest


Nee, de Gooise derby is nog niet terug op de agenda, maar toch zorgde de wedstrijd tussen de SGS-clubs BSG en SSC 1922 voor een hoop bekende gezichten in het Denksportcentrum in Bussum. En ja, ik weet dat Soest niet in het Gooi ligt, voor u gaat reageren.

Afgelopen zaterdag troffen de eerste teams van BSG en SSC 1922 elkaar. Ik weet niet of het de eerste keer is, dat de eerste teams de degens met elkaar kruisten, maar als dat niet zo is, dan is die vorige ontmoeting al lang geleden. De statistieken vooraf: SSC 1922 deed het zonder Reynir Helgason, voor hem ‘viel’ Carl Wustefeld in, bij BSG ontbrak Alexander van Beek, voor hem viel Jesper de Groote in.

Helaas voor de SGS-broeders is de wedstrijd nooit echt spannend geweest. De middag begon met twee overwinningen voor de thuisclub.
bsg-soest-1 bsg-soest-2
Als eerste won Robin van Kampen op het eerste bord met zwart van Roderick Loeber. Na eerder voordeel weggegeven te hebben, krijgt Robin een niet te missen kans op de 27e zet als wit misgrijpt in een scherpe stelling:

Daarna won Ton van der Heiden op bord 6 van Gerrit Muis. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de witspeler iets te enthousiast had geofferd voor aanval en als zwart de koelbloedige verdediging met La6 had gevonden op de 26e of 27e zet, de uitslag waarschijnlijk andersom was geweest. Hierna volgde er een remise op de bord 8 tussen Lars Ootes en Max Viergever (geen onbekende voor de volgers van Utrechtschaak), maar daarna volgenden 4 overwinningen voor de thuisclub.

Op bord 4 kreeg Robert Ris (met wit) de betere stelling tegen Adriaan de Jongh en laatstgenoemde ging op zoek naar tegenkansen, maar die waren er onvoldoende:

De overwinning van Li Riemersma met wit op Carl Wüstefeld op bord 2 leek helemaal rechtlijnig, tot er in de analyse een verdediging voor zwart werd gevonden op de 35e zet. Maar in de tijdnood van de partij werd die niet gevonden en zwart ging door zijn vlag in een verloren stelling.

Matchwinnaar voor BSG werd Frank Erwich deze middag die op bord 3 met zwart won van Eric de Haan (commentaar komt van Frank zelf)  We komen er in op zet 24 als zwart een dubbelpion meer heeft en wit zich moet beperken tot verdedigen, maar dat niet doet:

Het volgende punt werd aangetekend door Thomas Willemze die met zwart een pion meer tot winst bracht tegen Ashley Krishnasing.  De remise die vervolgens volgde tussen Henk van der Poel en Anton Visser op bord 10, kan zo in de uitzending van ‘Hoe heurt het eigenlijk’. Als je zelf aan zet bent en dezelfde stelling gaat voor de derde keer op het bord komen na jouw voorgenomen zet, dan dien je in deze volgorde te claimen (zie artikel 9.2 van de FIDE-regels voor het schaakspel):

  1. Je schrijft de zet op
  2. Je zet de klok stil
  3. Je laat de arbiter zien dat je van plan bent de voorgenomen zet te gaan spelen en vertelt erbij dat er dan drie keer dezelfde stelling op het bord komt (en de arbiter dient dan de partij remise te verklaren).

Als je de zet eerst speelt, of zelfs het stuk of pion aanraakt, dan mag de remise niet geclaimd worden (zie artikel 9.4). Als dezelfde stelling voor de derde keer op het bord is verschenen na de laatste zet van je tegenstander, dan kan je gelijk de klok stilzetten en de remise claimen.

 

De eer voor Soest  werd gered door Jos Nooijen die van Ewoud de Groote won, toen die te ver ging in zijn poging om ijzer met handen te breken. Jesper de Groote won van Rene Buisman . Hoe? Heel simpel, je bezorgt je tegenstander 2 dubbelpionnen. Die win je. Je zorgt dat je de vrijpion van je tegenstander stopt en je gaat zelf lopen. En dan geeft je tegenstander (terecht!) op.

Eindstand werd daarmee:

BSG2366SSC 1922211782
1.GM Robin van Kampen2633Roderick Loeber217210
2.IM Li Riemersma2437Carl Wustefeld226910
3.FM Frank Erwich2345FM Eric de Haan233810
4.IM Robert Ris2419Adriaan de Jongh219310
5.IM Thomas Willemze2409Ashley Krishnasing208710
6.Ton van der Heijden2301Gerrit Meine Muis215610
7.Ewoud de Groote2308Jos Nooijen208401
8.IM Lars Ootes2403Max Viergever2057½½
9.Jesper de Groote2211Rene Buisman196810
10.FM Henk van der Poel2198Anton Visser1848½½

 

Met dank aan Rob Disselhoff voor de foto’s.
Een sfeerverslag van deze wedstrijd is morgen te lezen in de Gooi- en Eemlander.
Op 5 november volgt de uitwedstrijd tegen Paul Keres.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie