BSG 5 klopt OZU 5


Afgelopen dinsdag 25 okt was de start van het schaakseizoen voor BSG 5. Op naar de fusieclub van Oud Zuijlen en Utrecht, die 7 teams in competitie hebben, waarvan het 5e in de tweede klasse terecht was gekomen met ratings variërend van 1300 tot 1800. Gezellig was het zeker in Huis Ter Heijde, waarvan Andre Sueters zich terecht afvroeg of het een café of schaakclub was. Het antwoord luidde: beide!
Cees Jan den Haan was als eerste klaar: zijn tegenstander vergat zijn centrumpionnen te ontwikkelen en kwam in een akelige positie terecht. Na 16 zetten kon de wals van Cees Jan niet meer gestopt worden en gaf Bas Jubels gedesillusioneerd op. Martin Sprong won met een pion meer een toreneindspel, maar Andre moest in een dame-eindspel met een pion minder de strijd staken, wat de stand op 2-1 voor BSG bracht.

Inmiddels hadden Mark Pieterse en Klaas Been een remise geweigerd en besloten om verder te spelen, gezien het feit dat zowel Richard Lindemann als Johan Kroon een kwaliteit achter stonden.

Mark en Klaas in actie op bord 4/5

Gelukkig was het nettoresultaat hetzelfde, zij het dat Klaas won door een pion naar de overkant te loodsen, terwijl Mark in een mat liep. Gelukkig keerde het tij op het bord van Johan: Zijn tegenstander verrekende zich bij een afruil en gaf de kwaliteit terug. Maar Johan zat nog steeds knel, en werd pas bevrijd toen zijn tegenstander zijn toren wegblunderde.
Richard bleef stug doorgaan, maar zijn tegenstander maakte geen fouten. Dit bracht de stand op 4-3 voor BSG, en de hoop werd gevestigd op Tom Berkelmans op bord 2.
Tom probeerde een bres te slaan in de pionnenstructuur van zijn tegenstander, maar die vond telkens weer een tegenzet. Uiteindelijk wist hij een toren op de tweede rij te posteren, maar werd vervolgens gedwongen om deze te offeren tegen een paard en pion. Gelukkig had Tom als compensatie een ijzersterk loperpaar, die de opmars van b- en een e-pion ondersteunden. Uiteindelijk moest zijn tegenstander na de promotie van een van de pionnen capituleren.
Al met al een mooie overwinning van BSG 5 als promovendus in de 2e klasse. De gedetailleerde uitslagen kunt u op de SGS-website vinden (of u kunt op deze link klikken).

Tags: , ,

Comments & Responses

One Response so far.

  1. Martin Sprong schreef:

    Leuk artikel Cees Jan en een mooie start van ons team !

Geef een reactie