BSG 2 KLIMT NAAR DE DERDE PLAATS


Door de oude connecties van Tom en Bert met de Utrechtse schaakwereld is het iedere keer weer een prettig weerzien als BSG 2 tegen Oud Zuylen speelt in het Huis aan de Werf. Het gastvrije ontvangt van teamleider Jo Drijver was ook dit keer weer allerhartelijkst. Jo merkte voor aanvang op dat zij zich steeds verheugen op een wedstrijd tegen ons, hoewel het resultaat daar meestal geen aanleiding toe geeft. Zo ook dit jaar! We verlieten Utrecht met een 5-3 overwinning op zak, en klauterden over Oud Zuylen heen naar de derde plek. Langere tijd leken de partijen in evenwicht, maar na een uur of drie spelen stonden we ineens met 5-0 voor en was de wedstrijd beslist!

Het eerste punt werd door Ruben binnengehaald. Hij speelde in een stelling waarin hij een zwakke pion leek te krijgen een tactische zet die voordeel gaf. Zijn tegenstander was waarschijnlijk teveel gefocust op die mogelijk zwakke pion en gaf pardoes zijn dame weg. Op zoveel voordeel had Ruben niet gerekend. Terwijl Ruben en ik net begonnen waren zijn partij na te spelen kwam Remmelt melden dat hij gewonnen had! Een prachtige prestatie. Het was pas laat bekend dat Frans Borm met het eerste ging meespelen en daarom moest er voor hem een invaller komen. Vaste invaller was dit keer Remmelt en omdat ik niet de opstelling wilde omgooien werd besloten om Remmelt op bord 1 te zetten. En Remmelt maakte dat meer dan waar. Hij kwam goed uit de opening en speelde vervolgens zijn tegenstander frank en vrij met diens rug tegen de muur. Onder de druk van een sterk spelende Remmelt en de weg tikkende klok bezweek de Utrechter onder het schaakgeweld: 2-0.

Coens overwinning liet niet lang op zich wachten. Misschien had hij achteraf wat geluk gehad, maar zijn tegenstander had het ook niet allemaal gezien. De 4-0 kwam van Bert, die een groot deel van de partij wat gedrongen stond, maar op het juiste moment zijn kansen zag in het eindspel. Dat zijn tegenstander op dat moment een fout maakte, was eigenlijk al niet meer belangrijk. De 5-0 zat er toen al een tijdje aan te komen. Toms tegenstander overzag in de opening een kwaliteit, maar leek compensatie te hebben in een sterk loperpaar. Die compensatie bleek echter in de praktijk wat tegen te vallen en Tom speelde zijn voordeel kundig uit.

Met nog drie partijen aan de gang was de wedstrijd beslist. Kort daarna moest Theo opgeven. In de opening was hij een pion kwijt geraakt en zijn sterke tegenstander speelde dat ondanks Theo’s weerwerk sterk uit. Sjoerd verloor materiaal in de overgang van het middenspel naar het eindspel. Het was een partij met veel subtiel gemanoeuvreer, waarbij zijn tegenstander voordeel wist te verkrijgen. Sjoerd verkocht zijn huid duur, maar het mocht niet baten. Chris had ook langere tijd een gelijk opgaande partij, maar in het eindspel kwam hij in de problemen. Voor de stand en de uitslagen zie : http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2013-2014/klassen/3d.

Comments & Responses

Geef een reactie