BSG 5 goed op dreef


Afgelopen maandag speelde BSG 5 thuis tegen Moira Domtoren 5, waarvan de rating aanzienlijk lager lag. BSG 5 speelde op volle sterkte en het duurde niet lang voordat Richard Lindemann en Andre Sueters de eerste punten optekenden, zonder ooit echt in de problemen te zijn geweest. Mark Pieterse had wel problemen, en had duidelijk een off-day en gaf de hopeloze eindstrijd op.

Klaas Been won na een rustige opening een pion op de d-lijn, die later als vrijpion de winst bracht. Zelf was ik inmiddels in gierende tijdnood gekomen. De Dd1-g4 van mijn tegenstander zag er dreigend uit, maar de voortzetting was onschuldig. Hierna schoof ik mijn pionnen wat te ver op, die vervolgens het doelwit werden. Alleen met tegendreigingen kon ik deze behoeden, maar dit alles ten koste van veel denktijd. Pionverlies bleek een feit en met f4 werd – met nog 10 minuten te gaan – de tegenaanval geopend. Mijn tegenstander Ricardo Heins liet zich opjutten en miste enkele goede tegenzetten en begon vervolgens te blunderen. Mijn laatste minuut duurde erg lang maar werd beloond met de eindzege, wat de stand op 4-1 bracht.

Hierna stelde teamleider Johan Kroon de overwinning veilig tegen de jeugdige Thomas wielinga. Deze speelde vele malen sneller dan Johan en ook hier was de increment van 10sec/zet de reddende engel. Johan wist zetherhaling af te dwingen tot ongenoegen van zijn tegenstander.
Onze jeugdspeler Thom Scheltinga won in het middenspel tot twee keer toe een pion, door middel van tactiek. Hierdoor kwam hij in een eindspel met twee en uiteindelijk drie pionnen voor. Dit zette hij zonder moeite om in een gewonnen partij. Martin Sprong wist na de opening druk te zetten op de koningsvleugel en de tegenstander bood dan ook remise aan.
Martin weigerde, maar gezien de resterende beperkte tijd op de klok was dat niet slim. Een te snelle en verkeerde berekening tijdens een gewonnen positie kostte een paarde en de stelling klapt volledig in.

Wat de eindstand op 5.5 – 2.5 bracht en BSG 5 op een verrassende 3e plaats, direct na EP 4 en Kijk Uit 1. Met dank aan mijn medespelers voor hun bijdragen aan dit verslag.

Comments & Responses

Geef een reactie