BSG laat punten liggen in Leiden


Lang leek het er op dat er een punt uit Leiden meegenomen kunnen worden, maar uiteindelijk kwam er een eindstand van 5,5 – 4,5 voor de thuisclub op de borden. Wel was er een begroeting met een ‘oude’ bekende, Alexander van Beek was ’s morgens geland vanuit de States en kwam ’s middags even langs.

Wetende dat bij LSG er flink gewisseld wordt in de opstelling, was dat deze keer ook aan BSG-zijde gedaan. Het gevolg laat zich raden: de sterkste speler van beide teams, kregen de tegenstander met de laagste rating van de tegenpartij.

Dat op bord 2 Jesper de Groote het niet redde tegen Pedrag Nikolic was dan ook geen verrassing. Op bord 7 kwam Li Riemersma remise overeen met Arthur Pijpers. Op bord 6 greep Ewoud de Groote mis bij de eerste tijdscontrole tegen Edwin van Haastert en moest een onnodige nul slikken. Alexander Berelowitsch bracht BSG weer wat dichterbij op bord 5 door invaller Wim van Heemskerk te verslaan. In een ongebruikelijke Tarrasch probeert zwart’s koning een veilig plekje te vinden op de damevleugel. Maar als de witte stukken zijn omgespeeld en binnen komen wordt een aantal zetten voor mat door zwart opgegeven.

De remisehaven is nooit ver weg geweest in de partij tussen Frank Erwich en Mark van der Werf op bord 3. De stand werd gelijk getrokken door Ton van der Heijden die op bord 9 Stefan van Blitterswijk versloeg. Een vroeg remiseaanbod van zwart werd terecht afgeslagen.

 

Op bord 10 kon Frans Borm het niet bolwerken tegen Eelke Wiersma. Dat op bord 1 Rudy van Wessel ontsnapte tegen Robert Ris was een tegenvaller. De overwinning van Thomas Willemze op Jan-Willem de Jong op bord 8 was een knappe. Een combinatie van initiatief en eindspeltechniek brachten een zwartoverwinning binnen. Om het te laten zien duurt iets te lang, maar het is de moeite waard om deze partij na te spelen. Een pion op d6 en een kwaliteit worden geofferd voor actievere stukken en een (veel) betere pionnenstelling. Als wit dan zijn h-pion verliest en zijn toren op h2 moet laten opsluiten op zet 24, duurt het nog wel tot en met zet 79 voor uiteindelijk het punt bijgeschreven kan worden, maar is de overwinning niet echt meer in gevaar geweest.

Uiteindelijk trekt LSG deze middag aan het langste eind en wordt Jan Sprenger de matchwinnaar voor de Leidenaren door Henk van der Poel te verslaan en hoewel over de hele partij die uitslag ongetwijfeld terecht was, werd hier ook een remise gemist.

Eindstand werd hiermee:

LSG

2417

BSG

2345

1.FM Rudy van Wessel

2400

IM Robert Ris

2417

½

½

2.GM Predrag Nikolic

2624

Jesper de Groote

2138

1

0

3.IM Mark van der Werf

2423

FM Frank Erwich

2307

½

½

4.IM Jan Sprenger

2486

FM Henk van der Poel

2231

1

0

5.FM Wim Heemskerk

2263

GM Alexander Berelowitsch

2540

0

1

6.IM Edwin van Haastert

2429

Ewoud de Groote

2339

1

0

7.Arthur Pijpers

2359

IM Li Riemersma

2431

½

½

8.IM Jan-Willem de Jong

2461

IM Thomas Willemze

2413

0

1

9.IM Stefan van Blitterswijk

2377

Ton van der Heijden

2293

0

1

10.IM Eelke Wiersma

2352

IM Frans Borm

2340

1

0

Later werd het goede nieuws vernomen dat Apeldoorn verloren had van Voerendaal. Daarmee blijft positie 8 gehandhaafd en moeten er 2 kratten bier naar Haarlem gebracht worden. Over twee weken volgt de thuiswedstrijd tegen Utrecht. Eens kijken of we daar de positie in de Meesterklasse kunnen veiligstellen.

Comments & Responses

Geef een reactie