SG Max Euwe kwam voor de bordpunten


Vooraf was er al enig overleg geweest tussen de teams. Bij Max Euwe ligt Mees van Osch op koers voor een meesternorm, maar moet dan nog wel genoeg titelhouders krijgen. Dat werd geregeld, Thomas nam deze handschoen op.

 BSG trad aan in haar normale opstelling, Max Euwe had twee vreemde kostgangers meegenomen, de Nationale Ombudsman en Dr. No.. Of deze verrassing goed uitpakte? Niet echt. Want op  bord 1 won Robin van Kampen al snel met zwart van de Nationale Ombudsman.


En op bord 2 had Li Riemersma weinig moeite met Dr. No.

Helaas deed Henk van der Poel vandaag de sportieve plicht vandaag, hij trof op het zesde bord de sterkste speler van Max Euwe in de persoon van Frank Kroeze en moest na een paar mindere zetten in een Caro-Kann opgeven. Op bord 9 werden de stukken in hoog tempo afgeruild tussen Alexander van Beek en Henk-Jan Paalman en werd al snel tot remise besloten.

Ewoud de Groote vierde zijn terugkeer met een overwinning op Henk Bernink op bord 10. Ook hij kreeg een Caro-Kann tegenover zich en die werd redelijk hardhandig gekraakt. We komen er in op de 15e zet. De partijen hebben tegengesteld gerokeerd en wit gaat richting de zwarte koning.


De voorsprong werd uitgebreid door Ton van der Heijden die op bord 8 won van Paul Bierenbroodspot (gelukkig niet afgemeld). In een ongebruikelijke Hollandse verdediging krijgt Ton eerst een pion


De matchpunten werden deze middag binnengebracht  door Robert Ris die op het vierde bord ook ten aanval trok tegen Kambiz Sekandar en dat beloond zag met een punt.

De partij tussen Lars Ootes en Dinant Postma kende een wat vreemde materiaalverhouding doordat Lars drie pionnen had tegen een stuk. De witspeler liet in tijdnood een gelijke tot betere stelling uit de handen glippen. We komen er in op zet 35 als wit misgrijpt.

Op bord 5 won Frank Erwich van Bart Konijn. Een pion meer werd tot winst gevoerd.

Als laatste kwamen op bord 4 Thomas Willemze en Mees van Osch hadden een lange duw en trekpartij. Gelijk e5 ipv eerst g5 op de 43e zet had wit wat meer mogelijkheden op de winst gegeven, nu ontsnapte zwart op een aardige manier met eeuwig schaak.

Er was nog enige verwarring over de regels van het noteren. Artikel 8.1.c van het Fide-reglement is duidelijk genoeg: Een speler mag een zet van zijn tegenstander beantwoorden alvorens die te noteren, als hij dit wenst. Hij moet zijn vorige zet opschrijven voordat hij een nieuwe doet. Het had de zwartspeler een tijdstraf en een waarschuwing gekost, als het officieel gemeld was bij de arbiter. Laten we het daarbij maar laten.

Eindstand werd daarmee:.

.BSG2364SG Max Euwe220782
1.GM Robin van Kampen2632NO10Regl.
2.IM Li Riemersma2435NO10Regl.
3.IM Robert Ris2415Kambiz Sekandar220410
4.IM Thomas Willemze2430FM Mees van Osch2356½½
5.FM Frank Erwich2343FM Bart Konijn227710
6.FM Henk van der Poel2187IM Frank Kroeze238301
7.IM Lars Ootes2386Dinant Postma217310
8.Ton van der Heijden2302FM Paul Bierenbroodspot207410
9.IM Alexander van Beek2228Henk-Jan Paalman2086½½
10.Ewoud de Groote2280Henk Bernink210410

Daarmee blijft BSG op koers liggen voor de promotie. Of de tegenstander volgend jaar nog in de 1e klasse zal spelen valt nog te bezien, de directe concurrenten pakten wel matchpunten.

Ook Johan Hut was van de partij en deed het volgende verslag in de Gooi en Eemlander van 13 Maart 2017.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie