Hoogland 2 – BSG 3: seizoenafsluiting met forse overwinning (1½–6½)


De tweede overwinning tegen Hoogland binnen een week! Na de winst van BSG 2 tegen Hoogland 1 won BSG 3 met dezelfde score van Hoogland 2: het werd 1½–6½ in de gezamenlijke afsluitingsronde bij Paul Keres in Utrecht.

Het eerste anderhalve uur waren de ontwikkelingen op de borden van dien aard dat de verwachte overwinning ver verwijderd leek. Mindere stellingen aan zowel de twee topborden (Rob Disselhoff en Bert Balke) als de twee staartborden (Rob Tijssens en Ruben Piël), aan bord 3 (Daniël Kuijper) stukverlies, en aan de borden 4 t/m 6 hield het ook niet over.

De victorie begon aan de staart waar de tegenstander van Ruben (8) dacht te gaan winnen in de aanval, maar het moest afleggen tegen zijn fraaie verdediging. Ook Rob Tijssens (7) wist na pionwinst de aanvalskansen van zijn tegenstander te pareren en toen die na een verplichte zet met zijn f-pion een stuk verloor, was het punt min of meer binnen.

Florian (6) en Melchior (4) accepteerden (na overleg) een remiseaanbod. Florian verloor wel een pion, maar wist toch het evenwicht te behouden en Melchior had na een Aljechin-verdediging misschien wel een licht voordeel, maar gezien de stand van zaken op de borden was een remise voldoende.

Intussen was er op het bord van Daniël (3) het een en ander gebeurd, dat ertoe leidde dat hij met een vrije a-pion in een open stelling eeuwig schaak wist af te dwingen. “Het resultaat telt toch!” was Daniëls reactie.

Terug naar de twee topborden. Rob Disselhoff (1) bood tegen alle afspraken (als voorzitter dacht hij zeker dat die niet voor hem golden… grapje) eerst remise aan en had het geluk dat zijn tegenstander daar niet op inging, want anders had hij later niet de stelling kunnen openbreken en met een fraai offer op g6 een vol punt weten te scoren:

Naast hem zat Bert Balke (2). Natuurlijk in hevige tijdnood en ook nog in een verloren stelling. Zijn tegenstander zag in de tijdnoodfase niet meer waar Bert mee bezig was. Het was schaken, maar dan wel zoals in een koffiehuis en met een houding of hij precies wist wat hij deed. Elke onverwachte zet bracht zijn tegenstander tot wanhoop en uiteindelijk tot opgave.

Wie missen we nog: Rami Koch (5). Net terug van vakantie koos hij voor een rustige en degelijke opstelling, waarbij hij een tegenstander trof die zijn zwarte loper op a7 tot een soort pion degradeerde en dacht dat hij met zijn witte loper en dame wel voldoende matdreigingen had. De verdediger in Rami liet zien hoe je daar tegen optreedt en wist uiteindelijk na het overnemen van het initiatief zijn tegenstander te verslaan.

Een prachtige afsluiting van het seizoen met dank aan onze chauffeurs Florian en Melchior. En nu nog de finale van Ajax tegen Manchester United. Moet kunnen.

Hoogland 2 (1717) – BSG 3 (1760) 1½-6½
1. Santoso Wijono (1804) – Rob Disselhoff (1805) 0-1
2. Gert Reichardt (1938) – Bert Balke (1805) 0-1
3. Eddy Wigmans (1768) – Daniël Kuijper (1472) ½-½
4. Lars Slofstra (1722) – Melchior Brandenburg (1713) ½-½
5. Wilco Wernsen (1701) – Rami Koch (1790) 0-1
6. Jan Snijders (1702) – Florian Wagener (1846) ½-½
7. Maus Beurskens (1574) – Rob Tijssens (1806) 0-1
8. Gerard Oostenbrink (1526) – Ruben Piël (1846) 0-1

Theo Slisser (teamleider).

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie