BSG boekt overwinning bij terugkeer in Meesterklasse


Na het overtuigende kampioenschap in klasse 1A mocht BSG dit seizoen weer aftrappen in de Meesterklasse. Het werd een benauwde zege in Apeldoorn. Matchwinnaars werden Robert Ris, Dmitry Stets en Ewoud de Groote. Hiermee kan het komende seizoen met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Edwin Baart
Het begin van de wedstrijd was wat onwennig. Niet vanwege de terugkeer in de meesterklasse. Daar hebben alle spelers al ruim voldoende ervaring mee. Wel vanwege het ontbreken van Edwin Baart. Edwin is al 12 jaar de steun en toeverlaat van het eerste team. Hij heeft dit seizoen het stokje overgedragen aan ondergetekende. Bij het verdelen van de taken werd goed duidelijk hoeveel Edwin de afgelopen jaren allemaal wel niet voor het team heeft gedaan. Edwin, namens alle spelers (nogmaals) dank hiervoor!!

Murphy
Bij een captainwisseling komt natuurlijk altijd Murphy om de hoek kijken. Dat weet je van tevoren, maar toch werden de Bussumers er een beetje door verrast. Het onheil kwam dit keer uit de hoek van het openbaar vervoer. Uit alle windrichtingen waren er vertragingen en gemiste aansluitingen, waardoor uiteindelijk alleen de vier automobilisten om 13:00 present waren. Gelukkig waren de gastheren uit Apeldoorn en de arbiter coulant en kon er 10 minuten later gestart worden.

Nadat de reizigers uit Enschede, Weesp en Bussum binnengedruppeld waren, was het alleen nog wachten op onze twee Oekraïense vrienden, Yuri Solodovnichenko en Dmitry Stets. Zij waren als vervanger van Li Riemersma (vakantie) en Ivan Sokolov (commentator bij de World Cup) vanuit Düsseldorf naar Apeldoorn afgereisd. Het werd een reis vol obstakels met een close finish. Om 13:50 kwam zij vanuit de taxi de speelzaal binnengehold. Gelukkig net op tijd, maar wel met een ruime tijdsachterstand. Stets leek hier weinig last van te hebben. Hij speelde een hele strakke pot en wist de Najdorf van Nico Zwirs overtuigend te kraken. Solodovnichenko speelde tegen Stefan Kuipers een rustigere partij. Hij kwam iets beter te staan, maar koos onder tijdsdruk uiteindelijk voor de veilige optie waarna remise het logische resultaat was.

De strijd op de kopborden eindigde onbeslist. Mads Andersen (links) en Roeland Pruijssers (rechts) deelden de punten, net als Yuri Solodovnichenko en Stefan Kuipers. Afbeelding: Karel van Delft.

Gelijk opgaande strijd
De 1½ uit 2 van beide heren betekende de gelijkmaker in een spannende wedstrijd. Eerder had ondergetekende vrij kansloos verloren van Arthur van de Oudeweetering. Ook waren er al drie remises genoteerd. Mads Andersen had tegen Roeland Pruijssers een mindere stelling om weten te zetten in een betere, maar koos er in tijdnood uiteindelijk voor een zetherhaling te laten forceren. In de partij tussen Frank Erwich en Thomas Beerdsen werden de ‘kansen niet gepakt’, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat uw verslaggever niet goed meer weet voor wie die kansen nu precies waren. Remise was in ieder geval het resultaat. Bij de kraker Alexander van BeekMerijn van Delft was het publiek de grote winnaar. In een doldwaze koffiehuispartij gooide Van Beek er een stuk tegenaan waar hij veel pionnen voor terugkreeg. Hij zal onderweg een paar keer verloren hebben gestaan, maar kon uiteindelijk toch met een half punt de analyseruimte opzoeken.

Frank Erwich (links) hield Thomas Beerdsen in bedwang, terwijl Dmitry Stets van Nico Zwirs won. Afbeelding: Karel van Delft.

Spannende ontknoping
Remise was uiteindelijk ook het resultaat bij Ton van der Heijden en Erik Smit. Van der Heijden kwam heerlijk uit de opening, maar speelde naar eigen zeggen wat teveel uit de losse pols, in plaats van het nemen van de profylactische maatregelen. Hij miste een winst en moest uiteindelijk in remise berusten.

Onder het toeziend oog van de nieuwe teamleider scoorde Robert Ris (links) een belangrijk punt tegen Max Warmerdam (rechts), terwijl Alexander van Beek en Merijn van Delft remiseerden. Afbeelding: Karel van Delft.

Daarmee waren de halfjes op en was de stand nog steeds gelijk. De wedstrijd naderde haar ontknoping. Als eerste was Robert Ris klaar. Hij profiteerde optimaal van een aantal kleine onnauwkeurigheden van Max Warmerdam en wist de technische klus te klaren. Apeldoorn maakte nog gelijk doordat Henk van de Poel er niet in wist te slagen om het loperpaar van Tim Lammens te neutraliseren.

Het beslissende punt
Hiermee was de stand 4½–4½ en was alleen Ewoud de Groote nog bezig tegen Armen Hachijan. De Groote had vorig seizoen in de slotronde het publiek nog op de banken weten te krijgen met zijn fantastische partij tegen Amstelveen. Hij bleek zijn goede vorm meegenomen te hebben naar de Meesterklasse. Na een spannende Najdorf wist hij een toreneindspel met ongelijke lopers te bereiken dat hij bekwaam afrondde. Hiermee was de 5½–4½-overwinning een feit.

Matchwinner werd Ewoud de Groote (rechts) door Armen Hachijan (links) te verslaan. Afbeelding: Karel van Delft.

5½–4½
De verschillen in de Meesterklasse zijn al jaren bijzonder klein. Drie seizoenen geleden won BSG vrijwel alles met 5½-4½ en was maar een paar bordpunten verwijderd van de landstitel. Het jaar erna viel met hetzelfde team het dubbeltje keer op keer de verkeerde kant op en was degradatie het gevolg. De overwinning tegen Apeldoorn is dus hoopgevend. Volgende ronde wacht regerend landskampioen Kennemer Combinatie.

Thomas Willemze

Apeldoorn (2353) – BSG (2382) 4½-5½
1. Stefan Kuipers m (2403) – Yuri Solodovnichenko g (2560) ½-½
2. Roeland Pruijssers g (2507) – Mads Andersen g (2590) ½-½
3. Nico Zwirs (2396) – Dmitry Stets m (2401) 0-1
4. Thomas Beerdsen m (2428) – Frank Erwich f (2346) ½-½
5. Merijn van Delft m (2387) – Alexander van Beek m (2273) ½-½
6. Max Warmerdam f (2399) – Robert Ris m (2410) 0-1
7. Arthur van de Oudeweetering m (2294) – Thomas Willemze m (2416) 1-0
8. Tim Lammens f (2279) – Henk van der Poel f (2233) 1-0
9. Armen Hachijan f (2288) – Ewoud de Groote (2291) 0-1
10. Erik Smit (2153) – Ton van der Heijden (2301) ½-½

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie