BSG 1 pakt puntje tegen landskampioen


Afgelopen zaterdag speelde BSG de thuiswedstrijd tegen landskampioen Kennemer Combinatie. BSG was het nieuwe seizoen goed begonnen met een overwinning op Apeldoorn, onze gasten hadden daarentegen de eerste wedstrijd verloren van HMC. BSG liet ditmaal de twee Oekraïense grootmeesters thuis. Ook Ton van der Heijden ontbrak vanwege een welverdiende vakantie. Zijn grootmeesterlijke inzichten werden vervangen door de debuterende Ivan Sokolov. Eveneens maakte de Spanjaard David Simon Pardo zijn debuut, terwijl Li Riemersma juist weer terug van vakantie was.

Staartborden
Vorige wedstrijd was ik nog de matchwinnaar maar deze keer waren de rollen omgedraaid. De teamcaptain had volste vertrouwen in mij en besloot me wederom een witbeurt te geven. Ik trof op bord 8 Christov Kleijn. Ik slaagde er niet in om samenhangende zetten te produceren en op het moment dat er een dreiging was, miste ik die volledig. Hoewel het van tevoren al bekokstoofd was dat ik het verslag zou schrijven, zou deze partij daar een passende straf voor zijn.

Gelukkig maakte Henk van der Poel op bord 10 niet veel later de gelijkmaker. Tegen Rob Duijn (waar hij al twee keer eerder tegen had gespeeld en twee keer had gewonnen) wist hij een Caro-Kann zorgvuldig te slopen.

Frank Erwich kreeg op bord 9 tegen Lennart Dek te maken met een Italiaanse opening die later overging in een Spaansachtige opening. Frank zette zijn lopers op g7 en b7 en opende het centrum, waarna hij beter stond. De technische fase had nog lang kunnen duren, ware het niet dat Dek in tijdnood plotseling een kwaliteit weggaf.

Achterstand
BSG kon niet lang genieten van deze voorsprong. Alexander van Beek speelde op bord 6 en wikkelde in het middenspel tegen Jasel Lopez verkeerd af, waarna hij moest toezien hoe zijn pion op a2 werd vastgelegd en veroverd. Er was vervolgens geen houden meer aan.

Op bord 4 maakte onze Spaanse David tegen naamgenoot David Klein een paar mindere keuzes waardoor een stelling met ongelijke lopers van iets beter voor hem naar goed tot gewonnen voor de andere David ging. Toen hij op beide vleugels een pion moest inboeten, kon hij de verdediging niet meer sluitend krijgen.

Ivan: mislukt experiment.

De remises van Ivan en Li veranderden niks aan de achterstand. Ivan zal zijn openingsexperiment op bord 1 tegen Wouter Spoelman niet zo snel herhalen. Hij had het geluk dat Wouter het niet afstrafte. Het voordeel ebde weg en Ivan kon afwikkelen naar een eindspel met een pionnetje minder maar had wel meer dan voldoende compensatie. Hij stond zelfs ietsjes beter maar dat was onvoldoende om Wouter zenuwachtig te maken.

Bij Li had er daarentegen meer in gezeten. Op bord 7 trof hij met zwart Ali Bitalzadeh. Ali probeerde het initiatief te pakken op de koningsvleugel door met z’n h-pion op te stomen. Li counterde dit door aan de andere kant een pion te offeren. Deze pion werd geaccepteerd, maar al snel daarna bleek de witte koning meer gevaar te lopen. Li opende vervolgens de stelling en had daar de partij naar zich toe kunnen trekken:

Vervolgens was het ook duidelijk geworden dat Thomas Willemze het op bord 3 niet ging bolwerken tegen Miguoel Admiraal. De opening was niet echt een succes en kwam later nog een kwaliteit achter. Dat was het moment dat Thomas met het mes tussen de tanden ging spelen. Het kleine beetje tegenspel werd gevonden. In de tijdnoodfase zette hij nog wat vallen voor zijn tegenstander. De grootste trucs werden wel ontweken, maar zo ontstonden er wel een paar kansen op remise. Deze werden helaas niet gepakt en na de tijdcontrole, toen de stofwolken waren opgetrokken, was het wel duidelijk dat Thomas een verloren eindspel speelde.

Meestal wint Thomas nog wel met een kwaliteit minder, maar dit keer niet.

BSG komt terug
BSG scoorde de aansluitingstreffer door de mooie overwinning op bord 2 van Mads Andersen op Loek van Wely. Mads opende met een Catalaan. Of dat een politiek statement was, weet ik niet, maar effectief was het wel. Mads kwam een pion voor en won er later nog een. Daarna kwam er wat zand in de machine en leek Loek weer dichter bij de remise te komen. Mads rechtte zijn rug en wist met weinig tijd op de klok het smalle winstpad te vinden.

Mads had een fraaie scalp te pakken.

Alle ogen waren daarna gericht op Robert Ris. Op bord 5 speelde hij met zwart tegen Quinten Ducarmon. Inmiddels was het wel duidelijk geworden dat Robert ging winnen, iets was gezien de partij er eigenlijk nooit in had gezeten. In het Scandinavisch werd Robert beetje weggedrukt en leek remise het hoogst haalbare. Maar toen gebeurde er dit:

En zo deelden BSG en Kennemer Combinatie de punten in een wedstrijd die alle kanten op had kunnen gaan. Volgende keer beter. Dan mogen we naar Groningen tegen Sissa. Hopelijk kunnen we daar onze ongeslagen reeks voortzetten.

BSG (2404) –  Kennemer Combinatie (2428) 5-5
1. I Sokolov (2616) – W Spoelman (2568) ½-½
2. M Andersen (2567) – L van Wely (2678) 1-0
3. T Willemze (2417) – M Admiraal (2427) 0-1
4. D Pardo Simon (2477) – D Klein (2511) 0-1
5. R Ris (2411) – Q Ducarmon (2485) 1-0
6. A van Beek (2232) – J Lopez (2303) 0-1
7. L Riemersma (2439) – A Bitalzadeh (2376) ½-½
8. E de Groote (2302) – C Kleijn (2459) 0-1
9. F Erwich (2350) – L Dek (2294) 1-0
10. H van der Poel (2226) – R Duijn (2182) 1-0

Ewoud de Groote

Het andere verslag.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie