BSG 3 neemt koppositie over van Moira 2


Vrijdagavond 17 november speelde BSG 3 de tweede externe wedstrijd in Utrecht tegen Moira-Domtoren 2. Zij hadden de eerste ronde een monsteroverwinning geboekt tegen De Rode Loper 2. We konden de borst dus natmaken, denk je dan, hoewel de ratings in ons voordeel waren. Wat mag je dan verwachten?

Na het eerste uur was het nog onduidelijk of er sprake was van voor- of nadeel. Rob Disselhoff (3) wilde even weten of een remiseaanbod al tot de mogelijkheden behoorde. “Te vroeg”, was mijn reactie en dus ging Rob er weer voor zitten en wist vervolgens in korte tijd een gewonnen stelling op het bord te toveren.

Kees Jan van Dolder (4) sloot zich daar snel bij aan. Na een spannend begin in de Siciliaanse Draak wist hij het initiatief naar zich toe trekken en met een plus aan pionnen wist zijn tegenstander niet anders dan op te geven.

Aan bord 8 bracht Ruben Piël een onverantwoord stukoffer op d4, dat wel wel van strijdlust en durf getuigde, maar slechts met een nederlaag beloond werd.

Bert Balke (5) speelde tegen de benjamin van Moira 2. Het werd een klassieke Koningsindiër. Na de opstoot van zijn c-pion wist Bert zijn druk te vergroten en kon hij vrij snel het punt binnen halen.

Aan bord 1 kreeg ik met wit een aanzet richting de Noteboomvariant. Ik koos ervoor om niet mee te gaan met zijn plan en koos voor een andere opstelling. Dat leidde tot een stelling vol tactische mogelijkheden, die echter goed voor mij uitpakten.

Op dat moment, bij de stand 1–4 in ons voordeel, lag een 6–2-overwinning in ’t verschiet. Tom Berkelmans (6) had niet de scherpte die we van hem kennen en verkeek zich op de dreigingen van zijn tegenstander. De dreiging Pg5 kwam voor hem als een verrassing en betekende verlies.

Ten slotte hoe zou Daniël het er vanaf brengen? Met wit speelde hij zijn geliefde Koningsgambiet, maar geliefd of niet de zet …h6 leek hem te verrassen en na zijn riskante reactie h4 ontstond een scherpe partij. Wel een kolfje naar zijn hand. Zoals gebruikelijk in dit soort situaties ging hij er even goed voor zitten, gebruikte de nodige tijd en wist zijn tegenstander uiteindelijk na Tg5 met damewinst tot overgave te dwingen. In de analyses zullen hoogstwaarschijnlijk de nodige gemiste kansen worden gevonden, maar het belangrijke vijfde bordpunt was in ieder geval binnen.

Iskander (2) leek naar een gemakkelijke overwinning af te stevenen, maar zijn tegenstander gaf hem niet de ruimte om echt toe te slaan. Het uiteindelijke plan met f5 in het verre middenspel leverde de winst op.

De koploper verslaan met 2–6 betekent dat wij de koppositie hebben overgenomen. Ik zou het wel prettig vinden om dat zo te laten, dus op met goede moed naar wedstrijd nummer 3 maandag 4 december thuis tegen Houten 1.

Moira-Domtoren 2 (1749) – BSG 3 (1792) 2-6
1. Wouter Le Fèvre (1843) – Theo Slisser (1992) 0-1
2. Kasim Wandy (1814) – Iskander Schrijvers (1972) 0-1
3. Jorn van Beek (1793) – Rob Disselhoff (1817) 0-1
4. Roland Bijvank (1691) – Kees Jan van Dolder (1909) 0-1
5. Kylian Bijvank (1631) – Bert Balke (1822) 0-1
6. Dries de Dreu (1752) – Tom Berkelmans (1448) 1-0
7. Paul Leeuwenkamp (1745) – Daniël Kuijper (1523) 0-1
8. Maarten Löffler (1725) – Ruben Piël (1849) 1-0

Theo Slisser.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie