BSG 2 blijft winnen


BSG 2 heeft thuis met het kleinst mogelijke verschil gewonnen van PSV/DoDo, namelijk 4½-3½. De belangrijke twee matchpunten zijn veiliggesteld en we staan nu met acht punten uit vier wedstrijden bovenaan. Misschien hebben we wat gekwetste ego’s vanwege gemiste kansen en gemorste punten, maar daar komen we overheen na een nachtje slapen. Er hoeft dus geen sportpsycholoog gebeld te worden door eventuele ongeruste clubgenoten.

Terug naar de wedstrijd tegen PSV/DoDo wat staat voor Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog. Een mooie naam, waarvan ik dacht dat die redelijk modern zou zijn. Op hun website lees ik dat de naam al bestaat sinds de oprichting in 1938. PSV is dus een van de vele clubs die na de matches tussen Aljechin en Euwe in 1935 en 1937 is opgericht. Wat heeft het schaken in Nederland toch veel te danken aan de grootheid Euwe. Als BSG 2 zijn we dan ook blij dat aan onze kant van de speelzaal een portret van Euwe hangt. Vanuit zijn lijst kijkt hij op onze zetten neer en het lijkt soms alsof hij ons een goede zet influistert.

Eerlijk gezegd maakte ik me van tevoren een beetje zorgen over de wedstrijd. Vorig jaar hadden we met 4-4 gelijk gespeeld tegen PSV, dus ik wist dat het geen walk-over zou worden. Ik hield rekening met twee opstellingen: een normale (wat ze vandaag deden) of een opstelling waarbij ze misschien hun beste spelers op bord 7 en 8 zouden zetten. Daarom (en om onze tegenstanders het niet al te makkelijk te maken om onze opstelling te raden) had ik onze opstelling aangepast.

Tom speelde met zwart op bord 1. Hij kan winnen van een zwakkere tegenstander, maar met al zijn ervaring is hij ook niet makkelijk te verslaan door de beste spelers. Vandaag had Tom het zwaar tegen Ewout ’t Jong, de sterkste speler van PSV. Tom kwam iets gedrukt uit de opening en zijn tegenstander bouwde de druk op. Tom probeerde tegenkansen te creëren, maar zijn tegenstander zag goed dat Tom in een lelijke penning terecht kwam. Dat was beslissend.

Op bord 2 speelde Yme. Hij had me dit gevraagd in de hoop om tegen Robin van Ee of Kevin van Brummelen te spelen. Spelers die hij allebei kent. Dit deel van de voorbereiding kwam uit, want hij kwam tegenover Kevin. Het vervolg liep minder goed. Yme kreeg een zware aanval over zich heen en hij had moeten verliezen. Zijn tegenstander maakte het niet af, zodat er een toreneindspel ontstond waarin Yme dankzij een dolle toren onverwachts remise kon maken.

Jesper op bord 3 had een rustige opening waarin hij opeens een pion verloor. Gelukkig had hij tegenspel en hij won zijn pion weer terug. Hij probeerde nog iets te bereiken in het eindspel, maar allemaal tevergeefs.

Op bord 4 kreeg Rein een prettige stelling uit de opening met een ruimtelijk overwicht, maar de vraag in dat soort stellingen is altijd hoe je dat verder moet bouwen. Na lang proberen van beide partijen om elkaar uit balans te brengen, moesten ze in remise berusten.

Op bord 5 speelde Coen. Pas na afloop durfde Coen te bekennen dat hij de vorige avond totaal niet geslapen had. Coen probeert altijd goed uitgerust aan het bord te verschijnen, maar in dit geval had hij vrijdag al zoveel rust genomen dat hij vrijdagavond niet meer moe was en dus niet meer sliep. Zijn spel leed er niet onder. Aanvankelijk zag ik met wat zorg dat er al snel drie paar lichte stukken waren afgeruild. Maar de resterende stukken van Coen stonden veel actiever waardoor hij een beslissende aanval inzette. Hij was als eerste klaar.

Het gespeelde 25. e4 dxe3+ 26. Ld3 liet een fraaie kruispenning toe na 26… e2!, waarna wit opgaf (27. Dxe2 faalt immers op 27… Dxe2).

Zijn buurman op bord 6 had de langste partij van vandaag. Het was een partij waarin Timon en zijn tegenstander Olger van Donk volgens mij allebei een gewonnen eindspel hebben gehad. In het dubbeltoreneindspel zag ik beide spelers kansen missen, maar dat is makkelijk praten als je aan de kant staat en geen last hebt van tijdnood.

Frans speelde op bord 7 een strategische partij. Met zwart had hij geen problemen, maar het was ook niet gemakkelijk om verder te komen. Hij probeerde van alles, maar zijn tegenstander bleef goede zetten spelen waardoor remise een terecht resultaat was.

Zelf speelde ik vandaag op bord 8. Mijn tegenstander liet een torenoffer toe dat mij een winnende aanval verschafte.

In deze stelling zag ik volledig over het hoofd dat 24. Dxg4! tot mat leidt.
Ik speelde 24. Th1+ Kg6 25. Dxg4+ Kf7. Hier was mijn oorspronkelijke plan 26. Th7+ en wint. Echter, ik dacht dat 26. Dh5+ beter was waarna zwart opgaf. Hij had kunnen doorspelen met 26… Kg8 27. Dh8+ Kg7 28. Th7+ Kg6! (gemist in de vooruitberekening) 29. Txe7 Txh8 30. Txd7. Deze stelling is gewonnen voor wit, maar niet zo duidelijk als mat in twee. Op 30…Th1 volgt 31. Txc7 en op 30… Th7 volgt 31. Txh7 Kxh7 32. g4.

De eindstand komt daarmee op 4½-3½. Op 16 december spelen we uit tegen Caïssa 3, een sterke tegenstander waarvoor we opnieuw onze mouwen moeten opstropen.

BSG 2 (2061) – PSV/DoDo (1943) 4½-3½
1. T de Ruiter (1978) – E ’t Jong (2139) 0-1
2. Y Brantjes (2056) – K van Brummelen (2095) ½-½
3. J de Groote (2202) – R van Ee (2024) ½-½
4. R Brouwer (2028) – M Kortrijk (1911) ½-½
5. C van der Heijden (2072) – R Flohr (1911) 1-0
6. T Brouwer (1989) – O van Donk (1871) ½-½
7. F Borm m (2143) – R Dijk (1981) ½-½
8. R Hilhorst (2020) – R den Boer (1614) 1-0

Ruben Hilhorst (teamleider BSG 2)

Naschrift: Nadere analyse heeft uitgewezen dat Ymes dolle toren niet echt dol was. Zwart had nog een mogelijkheid om aan de torenschaakjes te ontsnappen, wat betekent dat BSG 2 echt aan puntverlies ontsnapt is.

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie