BSG 2 ‘WINTERMEISTER’


Met vijf overwinningen gaat BSG 2 fier aan kop in klasse 3C. Zaterdag 16 december werd de naaste concurrent Caïssa 3 in Amsterdam verslagen met 4.5-3.5. De voorsprong op de volgers is inmiddels al vier matchpunten.

We hebben ook de meeste bordpunten gescoord, al zijn onze overwinning iedere keer minimaal: drie keer gewonnen met 5-3 en twee keer met 4.5-3.5. Dat duidt op twee dingen. Iedere wedstrijd is tot nu toe spannend, maar we winnen wel! En zo ging het ook tegen Caïssa 3.

Rein kwam met zwart geen enkel moment in gevaar tegen FM Ballon, de speler met de hoogste rating bij Caïssa 3.Onze FM Frans tekende met wit spoedig daarna ook een remise bij. Geen vuiltje aan de lucht. We wisten dat het een spannende wedstrijd zou worden. Van tevoren hadden we getekend voor een 4-4, maar het zou net zo goed 6-2 voor hen kunnen worden, of voor ons. Het zou er om spannen, de uitslag lag volledig open. Dat werd pijnlijk duidelijk ná die twee remises.

Jesper verloor (met wit) in het eindspel een stuk, en de partij, terwijl hij aan het pushen was om een voordeeltje uit de stelling te persen. Coen had (met wit) de opening scherp opgezet en twee pionnen geofferd. Het zag er veel belovend uit. Hij won de twee pionnen terug, kreeg toen een remiseaanbod, maar sloeg dat af, naar eigen zeggen in het belang van het team. Ook al moet hij een volgend keer dat toch eerst even afstemmen met zijn teamleider. Uiteindelijk verloor Coen.

Ineens stonden we twee punten achter. Mijn inschatting van de overige vier borden, waarvan we er drie met zwart speelden, suggereerde dat een nipte 4-4 er wellicht nog in zat. Yme had met zwart twintig zetten lang onder grote druk gestaan, maar als een ware Houdini wist hij te ontsnappen en een eindspel van loper tegen drie pionnen op het bord te krijgen dat technisch gewonnen moest zijn. Theo (zwart) had in een lopers-van-gelijke-kleur eindspel een pionnetje meer en dat was waarschijnlijk gewonnen, maar lastig. Bij Tom (wit) zag het er vrij evenwichtig uit. En Timon (zwart) had net een kwaliteit moeten inleveren, maar kon wellicht wat rommelen in het eindspel met een sterk paard. Dat was mijn hoop, als interim teamleider. Ruben moest namelijk invallen in het eerste. Hij scoorde daar overigens een fraaie remise, maar dat terzijde.

De wedstrijd kantelde echter opnieuw. Yme verzilverde inderdaad heel fraai de overwinning, maar Theo vond geen winstweg, hoewel hij alles probeerde. Onverwacht gebeurden er echter op de resterende twee borden kleine wondertjes. Eerst draaide Timon zijn tegenstander dol met zijn alomtegenwoordige paard, waardoor deze zich onder grote druk pardoes mat liet zetten, in een stelling die al gewonnen leek voor Timon! Daarmee was de stand weer gelijk getrokken, 3.5-3.5, terwijl Tom net een ogenschijnlijk dodelijke vrijpion vanuit het niets had weten te creëren!

Daar moet ik wel iets bij zeggen. De Amsterdamse club, met vier thuis spelende KNSB teams, had nogal wat moeite met de klokken. Op verschillende borden in onze wedstrijd bleken de klokken niet goed ingesteld te zijn of te haperen. Het bezorgde de wedstrijdleider een zware middag, want verschillende keren moest hij de klokken vervangen en opnieuw instellen en dat verliep niet heel snel. Het verstoorde in ernstige mate de wedstrijd. Zeker op het bord van Tom en zijn tegenstander. Wel vier of vijf keer stopte hun klok met tikken, tot grote frustratie van de spelers. Maar het zal Toms ervaring geweest zijn dat hij zo rustig bleef en op het beslissende moment zijn voordeel pakte. Hij liet ons nog lang op de ontknoping wachten, maar hij zag alle valkuilen, nam de tijd om het winnende pad te vinden, en besliste overtuigend onze overwinning!

Zou het dan toch gaan gebeuren, het kampioenschap? In ieder geval gaan we met veel vertrouwen de winter in.

Caissa 3 – BSG 2 3.5 – 4.5

  1. Rik Salomons (2038) – Jesper (2202) 1 – 0
  2. Stef van Haaren (2050) – Yme (2056) 0 – 1
  3. Jos van Ommeren (1988) – Frans (2143) ½ – ½
  4. Günther Ballon (2106) – Rein (2028) ½ – ½
  5. Martin Bottema (2099) – Coen (2072) 1 – 0
  6. Cees Visser (2006) – Timon (1989) 0 – 1
  7. Albert Riemens (1943) – Tom (1978) 0 – 1
  8. Martijn Miedema (1971) – Theo (1992) ½ – ½

 

 

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie