BSG klimt naar middenmoot na eclatante zege op HMC


De laatste KNSB-wedstrijd van dit kalenderjaar mochten we aantreden tegen HMC Den Bosch. In de auto op weg naar Schijndel, waar HMC voor deze gelegenheid zijn thuiswedstrijd speelde, las Ton nog even een citaat voor uit het decembernummer van Schaakmagazine: “Meesterklasse: iedereen kan kampioen worden”. Dat stukje zal inmiddels wel enige tijd geleden geschreven zijn en dus ook achterhaald zijn. Na twee achtereenvolgende nederlagen was het kampioenschap wel het laatste waar we aan dachten. Het was voor ons hard nodig om weer eens minimaal een punt te pakken om niet in de gevarenzone terecht te komen. Het werden uiteindelijk zelfs twee punten in een wedstrijd die voor ons op rolletjes verliep. Geen enkele partij ging verloren en met zes remises en vier overwinningen werd het een ruime uitslag. Ruim ook gezien het geringe gemiddelde ratingverschil tussen de twee teams, namelijk 2353 voor HMC en 2330 voor BSG.

In de partij van Mads aan bord 2 bereikte Twan Burg met wit niets na de opening (een 3. Lb5-Siciliaan) en na een zetherhaling op de 21e zet was remise een feit.

Nederland-Denemarken bleef onbeslist. Afbeelding: René Olthof.

Frank had een aardige opzet tegen de Philidor-verdediging, stond iets beter, wist Niels Ondersteijn met een dubbele f-pion op te zadelen maar miste een kans om zijn voordeel uit de bouwen, waarna ook hier het punt snel werd gedeeld.

België-Nederland werd door de uitspelende Nederlander gewonnen. Afbeelding: René Olthof.

Li mopperde na afloop over een moment waarop hij te lang nadacht en een paar zetten omdraaide, tegenstander Geert van der Stricht zal echter over de partij nog veel minder tevreden geweest zijn…

Ewoud speelde een interessante partij, op een moment dat ik een klein rondje maakte stond hij ineens twee pionnen voor.

Ton speelde een leuke partij en volgde zonder het zelf te weten een partij uit 1976.

In mijn eigen partij kwam ik na een complexe beginfase, waarin we allebei de nodige tijd verbruikten, iets beter te staan. Helaas miste ik een paar kansen om het voordeel uit te bouwen en wist tegenstander Rob Schoorl met een remise te ontsnappen.

Op bord 10 speelde invaller Ruben met zwart een degelijke partij met de Rubinstein-variant in het Engels (heb ik zelf ook wel gespeeld in het verleden, vertrouw het niet echt meer, misschien moet ik het toch weer eens bestuderen), al gaf hij met weinig tijd op de klok nog wel een kans weg. Gelukkig werd het niet opgemerkt en ook hier was remise het resultaat. Ook niet onbelangrijk: het tweede wist te winnen en miste hem dus niet deze middag.

André Sueters ziet de staartborden anderhalf punt halen. Afbeelding: René Olthof.

Thomas speelde het Italiaans zoals dat tegenwoordig in de mode is met op de vierde zet d3. In een eindspel won hij een pion, maar door actief tegenspel en door veel pionnen te ruilen wist Thomas Mollema de schade te beperken tot remise.

Alexander ontsnapte voor de 40e zet eerst aan een aftrekaanval waarmee Jasper Broekmeulen een kwaliteit had kunnen winnen en daarna aan een doorbraak in een lopereindspel van gelijke kleur. Vlak voor het einde van de partij miste hij zelf nog een uitgelezen mogelijkheid om het punt naar zich toe te trekken.

Tot slot de partij van Robert:

Na vijf ronden staan we dus op vijf punten en op een vijfde plaats. Misschien kunnen we met een goede volgende wedstrijd nog wat stijgen. In februari, na de Tata-winterstop, wacht Voerendaal dat met een half bordpunt meer op de vierde plaats staat. O ja, erg belangrijk, dat is een thuiswedstrijd!

HMC Calder (2353) – BSG (2330) 3-7
1. Martijn Dambacher (2469) – Robert Ris (2421) 0-1
2. Twan Burg (2513) – Mads Andersen (2594) ½-½
3. Thomas Mollema (2229) – Thomas Willemze (2410) ½-½
4. Geert van der Stricht (2358) – Li Riemersma (2438) 0-1
5. Niels Ondersteijn (2333) – Frank Erwich (2353) ½-½
6. Jasper Broekmeulen (2395) – Alexander van Beek (2229) ½-½
7. Jeroen Bosch (2403) – Ewoud de Groote (2305) 0-1
8. Rob Schoorl (2305) – Henk van der Poel (2227) ½-½
9. Mischa Senders (2300) – Ton van der Heijden (2299) 0-1
10. Joris Broekmeulen (2226) – Ruben Hilhorst (2020) ½-½

Henk van der Poel

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie