BSG 3 zet zegereeks voort tegen Hoogland 2


“Hoogland 2 moesten we wel kunnen hebben” ging bij ons de ronde. De toespraak van de ontvangende teamleider liet echter blijken dat ze van plan waren voor een klinkende verrassing te gaan zorgen. Of zo’n welkomstspeech effect zou hebben, wie weet?

De stand van zaken na ruim een uur was redelijk gunstig. Op de meeste borden was sprake van een licht voordeel en wat initiatief. Alleen Rob Disselhoff (4) en Rob Tijssens (6) hadden het wat moeilijker, maar gelukkig wisten ze binnen de remisemarges te blijven en konden ze allebei een half punt binnenhalen.

Kees Jan (3) voorzag in een moeilijk te taxeren stelling een onduidelijke strijd, maar gelukkig wist hij met wat listige zetten de partij in zijn voordeel te beslissen. Het eerste volle punt was binnen. Na hem volgde Daniel (7) die een scherpe Draak subtiel wist te bestrijden. Na een opmars van de h-pion en een doorbraak van de e-pion was er voor de zwartspeler geen houden meer aan en werd de stand daardoor op 1–3 gebracht.

Ruben (5) en Florian (8) leken met een klein positioneel voordeel op een voorsprong af te stevenen, maar hun tegenstanders dachten daar anders over. Met enige moeite bereikten zowel Ruben als Florian remise. Hiermee was de stand 2–4 in ons voordeel.

Alleen aan de eerste twee borden ging de strijd nog lang door. Iskander (1) en ondergetekende (2) kwamen beiden in de tijdnoodfase. Iskander nam het zekere voor het onzekere en bood remise aan, dat zijn tegenstander accepteerde, hoewel het gerucht ging dat Iskander verloren heeft gestaan. Zelf bood ik toen, gelet op de stand en om psychologische overwegingen, remise aan, maar mijn tegenstander wilde doorspelen en daar had hij ook alle redenen voor. Er was één factor, die echter in zijn nadeel werkte en dat was zijn tijdnood. Met nog minder dan een minuut schotelde ik hem allerlei tactische verwikkelingen voor, die hem met zijn wat defensieve speelstijl uiteindelijk te veel werden. Het moet gezegd, dat de computer in die fase vele malen een negatieve beoordeling vaststelde voor wat ik uit de hoge hoed toverde, maar desalniettemin leverde dat toch een punt op door een torenoffer met mat en dus niet de voorspelde verrassing.

We gaan nog steeds aan de leiding met vier gewonnen wedstrijden en 21 bordpunten. De volgende wedstrijd is 5 februari thuis tegen Vegtlust 1. Zo’n tegenstander vraagt om strijd.

Hoogland 2 (1730) – BSG 3 (1837) 2½-5½
1. Rene van Nieuwenhuizen (1849) – Iskander Schrijvers (1972) ½-½
2. Eduard Santoso Wijono (1841) – Theo Slisser (1992) 0-1
3. Jan Snijders (1734) – Kees Jan van Dolder (1909) 0-1
4. Hans Oosterhout (1687) – Rob Disselhoff (1817) ½-½
5. Florian Wouters (1594) – Ruben Piël (1849) ½-½
6. Wim Velker (1882) – Rob Tijssens (1788) ½-½
7. Jos van Ophem (1638) – Daniel Kuijper (1523) 0-1
8. Ernst von Kreyfelt (1613) – Florian Wagener (1849) ½-½

Theo Slisser (teamleider)

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie