BSG 4 verliest net


De Gooise derby tussen BSG 4 en HSG 2 was oorspronkelijk gepland op 11 december, maar werd verhinderd door een sneeuwstorm. Vorige week maandag 8 januari was de reprise. HSG 2 is een sterk team met spelers van 1750 tot 1960 ELO. Een matchpunt zou dan ook een meevaller zijn geweest. Tactische opstellingen kennen ze bij HSG 2 ook, dus de meeste BSG’ers hadden een tegenstander van formaat. Hoewel we al rap 3-0 achter standen, werd het 3-3 en uiteindelijk verloren we met een minimaal verschil. Al met al geen slecht resultaat tegen de nummer 2 in SGS klasse 1A.
Hier wat indrukken van de BSG spelers over hun eigen partij (op bord-volgorde):

Bert Kieboom verzuchtte dat dit zijn mooiste verliespartij in jaren was. Zijn tegenstander De Vos offerde in een moeilijke stelling eerst een kwaliteit en deed daarna nog twee paarden in de uitverkoop. Niet allemaal correct, maar toen Bert de juiste verdediging miste won hij de dame en kreeg hij mataanval. Leuk en dapper gespeeld van HSG kant.

Binnen de 10 zetten gaf Eddy (tijdelijk) 2 stukken om kort daarna een toren en 2 pionnen te krijgen tegen twee lichte stukken, waarbij de zwarte toren op a8 buiten spel bleef. Eddy sprokkelde er nog 2 pionnen bij, en toen hij nog een loper ving, was dit genoeg om een punt te noteren. Kijk en huiver (stand na 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Pf3 h6 4. d4 g5 5. Lc4 d6 6. c3 g4 7. O-O gxf3 8. Dxf3 Dg5 9. Lxf7+)  :

CeesJan speelde meer een  Wodka dan en Wolga gambiet, wat tot een geforceerde stelling op de dame-vleugel leidde. Op een gegeven moment begonnen zijn paarden samen te werken en kreeg Bart Vermeulen het enigzins benauwd. Bij het inslaan op f3 vroeg Bert Keiboom zich ietwat hard af of dat wel goed was. Ondanks de tijdnood wist Cees Jan toch een matvoering te verzinnen:

Melchior mocht het opnemen tegen de sterkste HSG speler, Sito Dekker. In een Scandinaviër waarin zijn tegenstander met zwart het initiatief pakte nadat Melchior een paard vrijwillig buitenspel plaatste. Beide partijen hadden veel stukken gericht op de vijandige koningstelling, maar beide koningsaanvallen sloegen niet door. Juist toen Melchior de stand weer in evenwicht had gebracht, verloor hij de kwaliteit door een aftrek”schaak” op zijn dame.
Een letterlijke misgreep in het eindspel deed Melchior definitief de das om.

Kees Beijen mocht het opnemen tegen de politicus Jan Nagel. Deze won een pion en posteerde een sterk paard in het centrum. Na een combinatie met stukverlies kon Kees opgeven.
Sicco moest het opnemen tegen Roel de Jong. Zoals Sicco opmerkte was het rating verschil groot en dat bleek ook uit de uitslag.

Na de flankopening van Wit kwam Wim Vijvers (zwart) in een soort Slavisch Damegambiet zonder d4 terecht. De verwikkelingen gingen al gauw de denkkracht te boven. Gabri vd Schootbrugge dacht langer dan een half uur na over zijn 12e zet. In het strijdgewoel werd Wim’s loper ingesloten, al kreeg hij er twee pionnen voor terug. Wim speelde door, kon de sterk geplaatste torens afruilen, maar hield de dame op het bord om met schaakjes van Gabri’s tijdnood te profiteren. Tenslotte werd er 25 zetten later remise aangeboden, wat Wim gezien de stelling niet kon weigeren. Hiermee was de langste partij van de avond beslist, helaas in het nadeel van BSG.

Rob van Swinderen zijn tegenstander sloeg in het middenspel een pion wat hem echter pionverlies opleverde. Tien zetten later leverde een schaak twee verdere pionnen op. Onder tijddruk speelde mijn tegenstander de laatste 30 zetten met minder dan 3 minuten op zijn klok. Hoewel zwart niet door zijn vlag ging bleef er voor hem een verloren eindspel over.

Gedetailleerde uitslagen vind u hier.

Comments & Responses

Geef een reactie