BSG begint het nieuwe jaar prima met een overwinning op Voerendaal


We hadden deze ronde geluk. Het speelschema kan erg ongelukkig uitvallen (twee keer Groningen en Voerendaal uit). Twee keer Groningen is dit seizoen een feit, maar gelukkig mochten we ditmaal Voerendaal ontvangen in het Denksportcentrum. Er werd prima gestookt in het gebouw en dat resulteerde in een aantal interessante partijen.

Beide teams waren vorig jaar gepromoveerd en met mooie cijfers aan het seizoen begonnen (beide 5 matchpunten, bijna een studenten-10), dus beloofde het een spannende wedstrijd te worden.

Zo hoog was de spanning dat Robert Ris tegen Lars Stark erg professioneel zetten herhaalde (soms is zet 11 al een belangrijk moment). Beiden bleven nog mooi in het Denksportcentrum hangen tot de allerlaatste partij eindelijk klaar was.

Thomas (Willemze) tegen Thomas (Trella of Stomberg) duurde wat langer qua tijd (niet qua zettenaantal). Onze Thomas had volgens zijn speelstijl gespeeld met een pionoffer en creëerde zo een ongetwijfeld unieke stelling (rond zet 10, doe dat maar eens na in deze tijd). Was het goed om het pion te offeren? Laten we zeggen dat het creatief is met een gooi naar activiteit. Zwart was onder de indruk en bood snel, met succes, remise aan.

Een persoonlijke tegenvaller was het bord van Ivan. Hij wist een mooie aanvallende stelling bereiken. Wit heeft zijn stukken prima neergezet en zwart heeft een rigide Tsjechische Benoni-opzet. We komen erin op zet 14. Vanuit een Koningsindische blik zou ik toch wel wat bang worden dat wit gewoon vol voor de aanval gaat, maar het is allemaal niet zo simpel.

Even daarna kwamen we zelfs op achterstand. Alexander kwam na een interessante opening met zwart in een slechter eindspel terecht. Al op zet 19 kwam hij in een eindspel van paard en twee torens tegen loper en twee torens. Christian Braun wist er wel raad mee. Met een flinke tijdvoorsprong wist hij het netjes uit te tikken, dus wees het scorebord 1½ tegen 2½ aan, terwijl BSG al drie witbeurten had opgebruikt.

Henk speelde tegen Patrick Driessens een rustige partij met zwart en na een afwikkeling in het middenspel (hoe kan het ook niet) werd het een dubbel toreneindspel. Net iets te weinig vuurwerk op het bord om met een diagram in het verslag te komen. Maar laten we zeggen een correcte vechtremise.

Ewoud kwam met zwart toch wel wat minder te staan tegen Johannes Mundorf. Het lag natuurlijk niet aan de zet …b5 op zet 2, maar vooral aan de originele aanpak van zijn tegenstander. Beide witte paarden bereikten de rand voor de 11e zet. Gelukkig werd er een stukwinst gemist op zet 20 en kon Ewoud toch zijn befaamde eindspeltechniek toepassen om een halfje te bemachtigen.

Zo weinig diagrammen in een verslag. Dat dat zomaar kan! Maar het vuurwerk werd bewaard voor de latere partijen. En wie anders begon de actieve reeks dan onze ijzersterke Ton. Zijn prachtige speelstijl kan ik altijd waarderen. Misschien is niet elke zet in de partij 100% correct. Het gaat in het schaken om potentie in je stukken. Stukken ruilen pas wanneer het echt moet, want ze zijn bedoeld om geofferd te worden!

Dus het werd gelijk en met 3½–3½ was de stand nog lang niet beslist, zou je zeggen. Echter met de overige borden werden de punten al praktisch geteld. Li speelde met zwart tegen Ivo Wantola en kwam in een lastige opening terecht. Het is niet meer zo vreemd dat de strategische Li een tactische stelling bereikt met beide koningen in het midden. Prima (evenwichtige, zover het kan) partij van beide die werd afgesloten met een remiseafwikkeling.

Gelukkig hadden we Frank en die wist toch al snel een goed voordeel te behalen. In een erg bekende stelling maakte zwart een bekende fout.

Toen bleef ik nog over. Felix Levin had twee “strategische” pionnen geofferd. Het resultaat was een meer dan comfortabele stelling. Ongelijke lopers maakt het uittikken altijd wel lastig, behalve als je de aanval zoekt!

Al met al een wedstrijd met kansen voor beide teams. We hadden net wat meer geluk, of dwongen dat gewoon meer af. Met prima eten achteraf was het feest helemaal compleet. BSG 1 heeft goede zaken gedaan en kan met 7 matchpunten het de volgende wedstrijden laid-back aanpakken. Met nog steeds een 100%-score voor BSG 2 is het schaakseizoen in Bussum uitstekend te noemen.

BSG (2364) – Voerendaal (2342) 5½-4½
1. L Riemersma (2442) – I Wantola (2342) ½-½
2. I Sokolov (2579) – B Stillger (2346) ½-½
3. L Ootes (2351) – F Levin (2479) ½-½
4. R Ris (2422) – L Stark (2399) ½-½
5. A van Beek (2261) – C Braun (2381) 0-1
6. T Willemze (2402) – T Stomberg (2371) ½-½
7. H van der Poel (2222) – P Driessens (2288) ½-½
8. T van der Heijden (2303) – O Lemmers (2355) 1-0
9. E de Groote (2303) – J Mundorf (2222) ½-½
10. F Erwich (2354) – R van Meegen (2233) 1-0

Lars Ootes

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie