BSG 3 wint nipt van Vegtlust 1


Het competitieverloop blijft spannend. De twee koplopers, ZZ Combinatie en BSG 3, ieder met vijf overwinningen, strijden in de tweede helft van de competitie voor het kampioenschap met als apotheose een laatste ronde in mei, waarin naar verwachting in de onderlinge wedstrijd pas duidelijk wordt wie de kampioen wordt.

De verwachting dat Vegtlust 1 een niet te onderschatten tegenstander zou zijn, bleek al snel. Uit het aantal verzoeken om remise aan te bieden of te accepteren kwam die gedachte bij me op en daarbij waren er ook nog twee partijen die op zijn zachtst gezegd duidelijk minder stonden. Al snel werd dan ook in de partijen van Kees Jan (3), Rob Disselhoff (4) en Iskander (1) tot remise besloten. Aan bord 2 wist ondergetekende (2) zijn tegenstander met een opmars van de centrumpionnen gesteund door pion b4 in problemen te brengen. Na de centrumafwikkeling bleef er een stelling over die voor zwart weinig goeds beloofde. Ook een loperoffer op h3 leverde niets op en was het eerste volle punt binnen.

De eerste vier borden leverde daarmee een 2½–1½-tussenstand op. Aan de laatste vier borden ging de strijd gewoon door: twee partijen met winstkansen en twee met objectief gezien een hoog verliespotentiëel. Al snel ging het mis met Ruben (7), waarbij de bekende tijdnoodproblematiek hem snel uit zijn lijden verloste. Daniël (6) had met frisse moed een duidelijk positioneel voordeel bereikt en gaf zijn tegenstander geen schijn van kans om zich uit de omarming te verlossen en won. 3½–2½ met nog twee partijen voor de boeg.

De moeilijkste partij was die van Pieter (5). Het was een echte vechtpartij waarbij het niet zo duidelijk was wie er voordeel had. Helaas ging Pieter in een stelling met veel wederzijdse dreigingen in de fout en verloor. Bleef over de partij van Rob Tijssens (8). De stand was 3½–3½, dus was de opdracht: winnen! De toeschouwers leken achteraf meer last van de spanning te hebben dan Rob, die de ene na de andere goede zet deed, maar wel zijn voorsprong in tijd zag slinken. Ook dat deerde hem niet, want Rob had met zijn opmars van zijn c-pion ondersteund door drie actief opgestelde stukken al lang gezien hoe hij het punt ging binnenhalen. En zo gebeurde.

Een overwinning van 4½-3½ is net aan, maar voorlopig voldoende om de koppositie te behouden (één bordpunt meer dan ZZ Combinatie). 6 maart wacht ons de wedstrijd tegen De Giessen en Linge 2.

BSG 3 (1870) – Vegtlust 1 (1775) 4½-3½
1. Iskander Schrijvers (2001) – Gerrit Harmsen (1973) ½-½
2. Theo Slisser (2011) – Paul Bekkers (2024) 1-0
3. Kees Jan van Dolder (1891) – Erik van Dijk (1809) ½-½
4. Rob Disselhoff (1854) – Floris van der Blom (1757) ½-½
5. Pieter Heijboer (2010) – Jan Teuben (1844) 0-1
6. Daniel Kuijper (1580) – Sven van der Vliet (1468) 1-0
7. Ruben Piël (1822) – Adriaan Fournier (1676) 0-1
8. Rob Tijssens (1791) – Ben Szczerba (1645) 1-0

Theo Slisser (teamleider)

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie