Vooraankondiging: BSG-rapidkampioenschap van 12 en 19 maart


Over twee weken wordt de eerste avond van het rapidkampioenschap gespeeld. Er worden in totaal negen ronden van 20 minuten p.p.p.p. gespeeld: op de eerste avond vier en op de tweede avond vijf rondes. Wees alsjeblieft tijdig aanwezig.

Gaarne uw aandacht voor een kleine interne aanpassing naar aanleiding van de laatste FIDE-reglementen specifiek voor het rapid- en snelschaak. Wij spelen de interne competities volgens de FIDE-/KNSB-reglementen, echter rapporteren we de uitslagen niet aan de FIDE. Gezien de laatste wijziging die m.i.v. 1 januari 2018 geldig is, is er enige onduidelijkheid.

Deze onduidelijkheid staat beschreven in het Aanhangsel:
A. Regels voor Rapidschaak: artikel A.4.2
Waarin staat dat: “Als de tegenstander niet claimt bij een onreglementaire zet…”
Dit woordje niet wordt geschrapt zodat er een claim gedaan moet worden op een onreglementaire zet.

Dit houdt dan in:
De klok stilzetten en de arbiter/indeler erbij halen. Het resulteert in een tijdstraf van twee minuten die de tegenspeler erbij geteld krijgt. Verder de laatst voltooide zet terugzetten naar de vorige situatie en doorspelen nadat de klok weer aangezet is. Uiteraard wordt er bij een tweede onreglementaire overtreding de partij verloren verklaard voor degene die de onreglementaire zet gedaan heeft.

Namens de TC, Bert Arp

PS.: Het volledige officiële FIDE-/KNSB-reglement kunt u op de BSG-site vinden onder: Informatie/Reglementen/Wedstrijdreglementen.

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie