BSG 2 wint alle wedstrijden


De voorbereiding op onze wedstrijd tegen ASV 3 liep anders dan normaal. Ik maakte me niet zo druk om de opstelling, omdat wij al kampioen waren en de Arnhemmers zeker waren van handhaving in de derde klasse. Belangrijker was om ervoor te zorgen dat we een wedstrijdleider, een barman en de sleutel van het Denksportcentrum hadden. André Sueters ging namelijk met het eerste mee naar de centrale slotronde van de meesterklasse in Haarlem.

Cees Jan was opnieuw bereid om wedstrijdleider te zijn en hij had de sleutel gekregen van André. Ik haalde hem op van huis. Voor wie het niet weet, Cees Jan en ik kennen elkaar vrij goed omdat we allebei bij de schaakclub Huizen hebben gespeeld en we hebben vlakbij elkaar gewoond. Net als twee weken geleden toen we in Nijmegen speelden, was het ook in deze laatste speelronde prachtig weer. Cees Jan kreeg van zijn vrouw en dochter de opmerking mee dat hij vooral veel moet schaken op zaterdagen, omdat het dan mooi weer is. Zoiets had ik thuis ook al gehoord.

We begonnen met 20 minuten vertraging, omdat onze tegenstanders in de file waren gekomen. Dan is het toch handig het Denksportcentrum voor jezelf te hebben. Je stoort dan niet het eerste met een latere start. Desondanks ging het er al snel fanatiek aan toe nadat iedereen aan het bord zat.

Tom was als eerste klaar in zijn 501e partij in de KNSB. De partij begon met een loopgravengevecht vanwege de Moderne Verdediging die zijn tegenstander koos, maar Tom wist al snel de stelling naar zijn hand te zetten.

Even later bracht ook Yme een vol punt binnen. Deze keer begreep ik zowaar iets van zijn partij. Met wit koos hij (trouw aan zijn stijl) een scherpe variant, maar eentje die ik ook ken omdat ik hem met zwart tegen me kan krijgen. Zwart kreeg zijn stukken niet in het spel en Yme won. Hiermee heeft hij 8 uit 9 (inclusief een remise in het eerste) en is de absolute topscorer! Daarmee verdient hij een NIC yearbook zoals alle topscorers in de KNSB.

Ook Jesper won. In het begin leek de stelling rustig. Jesper verbruikte veel tijd, waar Jan van de Linde juist snel speelde, maar voor de tijdcontrole misgreep. Daarmee komt Jespers eindscore uit op een goede 6 uit 9. Zelf was hij na afloop niet helemaal tevreden. Ik vind dat hij fantastisch is teruggekomen na een slechte start waarin hij goede stellingen net niet kon winnen en een keer verloor.

Coen speelde tegen Barth Plomp een variant waarin zwart remise kan afdwingen door zetherhaling en was verbolgen dat zwart hierop inging. Coen zelf speelt niet zo, maar geef je tegenstander eens ongelijk. Remise met zwart tegen een hogergerate speler. Coen week af, maar lette even later niet op de dreiging van zijn tegenstander, iets wat Coen vaker gebeurt. Als Coen wat meer oog had voor profylaxe en ik wat meer oog voor mijn eigen aanvalskansen dan zouden we allebei beter schaken! Coen verloor een pion en offerde nog een kwaliteit om spel te krijgen. Zo wist Coen remise te maken, wat toch knap is.

Frans verloor van Wouter Abrahamse. Bij de voorbereiding was deze naam me al opgevallen. Was dit de Abrahamse die zo’n 35 jaar geleden bij Laren speelde? Laren had toen een sterk KNSB-team met daarin spelers die ook bij BSG hebben gespeeld zoals Ronald Weijerstrass en Sjoerd Drent. Als jeugdige speler keek ik soms bij hun wedstrijden. En ja hoor, hij was het. Abrahamse was in mijn herinnering een goede technische speler en dat bleek nu ook. Hij wist in een eindspel waarin hij koning en paard had tegen Frans koning en loper de stelling binnen te dringen. Na afloop hebben beiden er nog een poosje op geanalyseerd om tot de conclusie te komen dat Abrahamse goed gespeeld had. Ondanks deze nederlaag in de laatste ronde kan Frans terugkijken op een prima seizoen met 6½ uit 9.

Zelf speelde ik remise tegen Koen Maassen van den Brink. Het was een partij met wisselende kansen waarin we beiden van tijd tot tijd misgrepen. Vanuit de opening stond ik goed, maar mijn tegenstander kwam knap terug. In het eindspel moest ik hard werken voor een halve punt maar het lukte. In onderstaande stelling heb ik een pion moeten geven, maar ik heb daarvoor tegenspel. De vraag is hoe zwart aan zet verder moet komen. De partij ging als volgt verder.

Hilhorst – Maassen van den Brink. Stelling na 41.De4.

41…b6? 42.Dc6!

Ook 42.Da8 was goed. Ik vond Dc6 fraai om te zien, bovendien kan zwart vallen voor de verleiding om 42…b3 te spelen. Dan volgt er 43. Dxf6 gxf6 44. Txf8+ Kg7 45. axb3! Kxf8 46. bxa4 en wit wint het pionneneindspel

42…Df7 43. Txf8+ Dxf8 44. Dxa4 h6 en remise op voorstel van zwart.

Vanuit de diagramstelling zijn er twee alternatieven.
Na 41… a3 moet wit nauwkeurig spelen. 42. g4! (42. Txf8+? Dxf8 43. Dxb7 Dg8 44. Dxb4 Dxa2+ 45. Kh3 De6+ 46. Kg2 a2 47.Df8+ Dg8 48.Da3 h6 is gewonnen voor zwart) 42…h6 43.Txf8+ Dxf8 44.Dxb7 Dg8 45.Dxb4 Dxa2+ 46.Kg3 en wit houdt hier remise dankzij eeuwigschaakmechanismen.

Een luchtgaatje creëren lijkt het beste. Zwart blijft dan beter staan met zijn vrije a-pion, maar of het te winnen is? 41…h6 42. Txf8+ Dxf8 43. Dxb7 Dg8 44. Dxb4 Dxa2+ 45.Kh3 De6+ 46.g4 Da6 47.Da3 Kg8 48.Kg3 en de vraag is of zwart verder kan komen.

De laatste twee partijen waren die van Timon en Rein. Bij Timon was net als Tom ook een loopgravengevecht ontstaan vanuit de opening. Timon won een kwaliteit, maar met twee verbonden vrijpionnen had wit zeker compensatie. Uiteindelijk wist Timon het volle punt naar zich toe te trekken. De allerlaatste partij was die van Rein. Zijn tegenstander had zich met wit passief, maar solide opgesteld. Rein probeerde van alles, maar kwam er niet doorheen. Zoals hij na afloop zei, zou hij stoppen met schaken als al zijn partijen zo gingen. Dat laatste geloof ik niet. Rein is daarvoor te fanatiek. Ik denk eerder dat hij dan zou gaan studeren op het winnen van saaie stellingen.

De eindstand kwam uit op 5½-2½ en daarmee zijn we niet alleen kampioen, maar we hebben ook alle wedstrijden gewonnen. Dat heeft geen ander KNSB-team dit seizoen gepresteerd!

Na afloop trakteerde Tom ons op een etentje om zijn 500e partij te vieren. Het was erg gezellig en iedereen gaf aan om volgend jaar opnieuw mee te spelen als we in de 2e klasse uitkomen. De tijd zal leren of we ons kunnen handhaven, maar we gaan het proberen en we gaan er een leuk jaar van maken!

BSG 2 (2062) – ASV 3 (1906) 5½-2½
1. J de Groote (2179) – J van de Linde (2112) 1-0
2. Y Brantjes (2081) – C Mekers (1889) 1-0
3. F Borm (2141) – W Abrahamse (1974) 0-1
4. R Hilhorst (2027) – K Maassen van den Brink (2008) ½-½
5. R Brouwer (2045) – F Hooning (1828) ½-½
6. C van der Heijden (2054) – B Plomp (1903) ½-½
7. T Brouwer (1947) – B de Kort (1920) 1-0
8. T de Ruiter (2022) – K van Keulen (1610) 1-0

Ruben Hilhorst

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie