BSG mag Europa in


Op een dag dat het eigenlijk te mooi weer was om te gaan schaken, werd de gezamenlijke laatste ronde van de meesterklasse afgewerkt bij Kennemer Combinatie in Bloemendaal. In een zonovergoten mooie locatie met slechte herinneringen kon landskampioen LSG freewheelend zich veroorloven te verliezen van gastheer KC en kende de competitie onderin nog een verrassende ontknoping.

Statistieken vooraf: Bij BSG speelden dit keer Robin van Kampen en Florian Grafl mee, bij En Passant ontbrak Erwin l’Ami en speelde Hans de Vries mee.

Laatstgenoemde speelde op bord 8 met zwart een wat vreemdsoortig Schots (de engine maakt het uit voor Damefinanchetto, Nimzo-Indisch) tegen Henk van der Poel. We komen er in op zet 16, als zwart Pa7 heeft gespeeld, vermoedelijk met het idee om c5 te spelen. Wit heeft al een plezierige stelling en zwart heeft een aantal keren verzuimd om te rokeren en zijn koning veiliger te zetten.

En Passant kwam terug doordat Rick Lahaye op bord 5 won van Frank Erwich. In een gesloten Catalaan grijpt zwart naar het verkeerde paard in een afruil, komt nog terug, maar zet het plan met Pe4 net twee zetten te laat in. We komen er in op zet 13 als wit net op d5 heeft geslagen.

Aan de kopborden hielden de teams elkaar in evenwicht. Afbeelding: Edwin Baart.

De partij tussen Florian Grafl (wit) en Manuel Bosboom op bord 3 was er weer een voor de neutrale toeschouwer:

In de partij op bord 1 tussen Benjamin Bok (wit) en Robert Ris heeft wit een klein plusje, maar laat zwart afwikkelen naar een eeuwig schaak. We komen er in op zet 28.

Er had bijna boven dit stuk gestaan: Het was de klok, de klok heeft het gedaan. Nee, dat slaat niet op een Engelse detectiveserie, maar wat er op bord 3 gebeurde. Een partij waar beide spelers niet graag naar zullen terugkijken. Robin van Kampen niet, omdat hij met zwart weggespeeld wordt en Friso Nijboer niet, omdat hij het niet afgemaakt heeft. En die klok? Ja, dit stopte er gewoon mee in de tijdnoodfase. Dat zou in het voordeel moeten zijn van de tijdnoodspecialist Friso, maar dat was het niet.

Er volgen nu drie remises op de borden 2, 7 en 10. Op alle drie lijkt weinig aan te merken.

Aan de staartborden was BSG iets sterker. Afbeelding: Edwin Baart.

Als eerste bord 7 tussen Ton van der Heijden (zwart) en Zhaoqin Peng. Ton offert een pion, maar er wordt snel naar een remiseachtig eindspel afgewikkeld. De dames zijn al een paar keer heen en weer gependeld tussen f3 en e2 (wit) en c6 en c2 (zwart) als zwart verder gaat met

In de partij op bord 2 tussen Li Riemersma (wit) en Vyacheslav Ikonnikov is er weinig aan de hand en de remisegrens is nooit ver weggeweest. Datzelfde geldt ook voor de partij op bord 10 tussen Ewoud de Groote (wit) en Richard Vedder (zwart). Tussenstand hiermee 4-4 en nog twee partijen bezig.

Ewoud speelde opnieuw remise tegen Richard Vedder. Afbeelding: Edwin Baart.

Het eerste matchpunt werd binnengebracht door Alexander van Beek die met zwart op bord 9 won van Henk Vedder. In een Italiaanse partij krijgt zwart een steeds groter voordeel.

En wat doe je als je teamleider bent en je staat met 5-4 voor? Je haalt de remise binnen en daarmee de matchpunten. In een partij waarin er wel meer voor wit had ingezeten, werden de wedstrijdpunten daarmee veiliggesteld door Thomas Willemze in zijn partij tegen Jan-Willem van der Griendt.

Eindstand werd daarmee:

BSG (2372) – En Passant (2354) 5½-4½
1. Robert Ris (2422) – Benjamin Bok (2607) ½-½
2. Li Riemersma (2442) – Vyacheslav Ikonnikov (2537) ½-½
3. Robin van Kampen (2640) – Friso Nijboer (2500) 1-0
4. Florian Grafl (2370) – Manuel Bosboom (2394) 0-1
5. Frank Erwich (2354) – Rick Lahaye (2385) 0-1
6. Thomas Willemze (2402) – Jan Willem van de Griendt (2342) ½-½
7. Ton van der Heijden (2303) – Zhaoqin Peng (2365) ½-½
8. Henk van der Poel (2222) – Hans de Vries (1797) 1-0
9. Alexander van Beek (2261) – Henk Vedder (2333) 1-0
10. Ewoud de Groote (2303) – Richard Vedder (2283) ½-½

Door de overwinning steeg BSG naar de derde plaats in de rangschikking en heeft daarmee het recht om aan de Europese kampioenschappen voor clubteams mee te doen in Porte Carras, Halkidiki Griekenland van 11 t/m 19 oktober 2018, zie hieronder.

Team MP BP
1 LSG IntelliMagic 15 53,5
2 Kennemer Combinatie 14 54,0
3 BSG 11 45,0
4 HMC Calder 10 43,5
5 En Passant 9 45,0
6 Voerendaal 8 43,5
7 SISSA 7 41,0
8 MuConsult Apeldoorn 6 43,0
9 Pathena Rotterdam 6 40,5
10 Groninger Combinatie 4 41,0

Daarmee gaan de felicitaties naar Leiden voor hun eerste landstitel. Dat Groningen zou degraderen, was al bekend, dat ze gezelschap kregen van Rotterdam was toch wel een verrassing. Apeldoorn pakte de laatste strohalm door van HMC Calder te winnen en Groningen Combinatie deed zijn sportieve plicht in deze laatste ronde en wonnen van Rotterdam. Wat opvalt is dat de eerste twee teams er bovenuit staken afgelopen seizoen en dat tussen de overige teams het verschil in matchpunten groter is dan in bordpunten. Of wel de vervlakking die al een aantal jaren bezig is, blijft doorgaan. Bij BSG werd Robert Ris topscoorder met 5½ punt.

Volgens goed Bussums/Gallisch gebruik werd de wedstrijd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Thomas had ons thuis uitgenodigd en onder toezicht van Olav en Emma werd het seizoen op een leuke manier afgesloten.

De slotmaaltijd in huize Willemze. Afbeelding: Edwin Baart.

Amy en Thomas, bedankt! En Thomas bedankt voor het teamleiderschap van het afgelopen seizoen.

Behalve de leuke zaken, waren er ook minder leuke. Zowel Frank als Alexander hebben aangegeven een stapje terug te willen doen en niet meer vast te willen spelen. Vanaf deze plaats nogmaals bedankt voor alle fijne jaren met jullie!

Edwin Baart

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie