BSG 4 redt het vege lijf


In de slotronde van de 1e klasse SGS is het BSG 4 gelukt om het recht op spelen in deze klasse te behouden. Gelukkig maar want promoveren vanuit de 2e klasse valt ook niet mee. Twee jaar geleden lukte dit ten koste van Magnus 1, die dit jaar echter met overwacht kampioen werden.
BSG 4 moest het tot nu toe met twee remises stellen en was afhankelijk van de prestaties van de mede-degradatie kandidaten, te weten DBC 2 met 2 overwinningen en Denk en Zet met een remise (tegen BSG) en een overwinning (op DBC). DBC 2 zou moeten verliezen en Denk en Zet mocht hooguit remise spelen. Gelukkig deden de tegenstanders van DBC en Denk en Zet hun sportieve plicht en wonnen.

BSG 4 zelf trad met wat sterkere invallers aan dan BSG 3, wat in combinatie met een tactische team-opstelling een dikke zege op En Passant 3 opleverde. Kees Beijen bood zich aan om als kop van jut op bord 1 te dienen. En Melchior wilde wel stand houden op bord 2. Daarmee kan Bert Kieboom naar bord 5 en de invallers Tom Berkelmans, Rik Weidema en Rami Koch naar borden 6 t/m 8.

Rami won op bord 8 als eerste tegen de op papier sterkste En Passant speler Hans de Vries (1778). Daarna heb ik als teamleider 3 spelers vriendelijk verzocht om door te spelen nadat ze een remise aanbod overwogen. Bij Tom Berkelmans (twee torens tegen een dame) deed zijn tegenstander na de hervatting een domme zet en was het 2 – 0, waarmee Kees en Melchior toch nog op de remise in konden gaan.

Cees Jan kreeg met zwart op bord 4 een stormachtige aanval te verwerken, gelukkig aarzelde zijn tegenstander om met g5 het paard op f6 weg te jagen, waardoor Cees Jan met mat kon dreigen. Rolph v/d Dorst (1757) gaf echter de kwaliteit terug, waarna de zwarte koning ten onder ging: 3-2. Gelukkig kwam Bert Kieboom niet in de problemen en won eenvoudig.

Rik en Eddy hielden het spannend, Eddy’s dame werd net niet gevangen en remise was het resultaat en BSG 4 kwam in een lichte hoera-stemming. Uiteindelijk wist Rik nog een punt binnen te halen in een eindspel met meer finesses dan verwacht. De uitslagen kunt u hier vinden.
Het leuke van de slotronde was ook dat de partijen live te volgen wareen op de schaaksite van Ledig Erf. Zie de volgende link voor zolang het duurt.

Comments & Responses

Geef een reactie