Eddy Sibbing domineert


Nadat hij vorige week het 10 min snelschaak won (uitslagen, zie hier) en daarmee de Klouwenbokaal (want ook bij het 5 min. snelschaak was hij heer en meester), won Eddy Sibbing gisteren ook de knock-out vierkamp om het rapid kampioenschap.

Naast Eddy waren de broers Rein en Timon Brower en Coen van der Heijden gelijk geeindigd. Er werd geloot wie er in de voorronden tegen elkaar speelden (2 rapid partijen met 20 min pppp bedenktijd en wisselende kleuren), waarna de winnaars tegen elkaar in de finale zouden spelen en de verliezers om de 3e en 4e plaats. Een eventueel gelijkspel zou via een Armageddon partij (wit 6 min, zwart 5 min. bij remise wint zwart) een winnaar opleveren. Dat bleek echter niet nodig.

Rein Brouwer lootte tegen zijn broer, die na een afruil een betere pionstelling overhield met een vrijpion op de dame-vleugel. Rein moest in een soort patstelling een pion weggeven die Timon de overwinning bracht. In de revanche ging het Rein niet beter af, hij kwam 2 pionnen achter en kon zijn stukken niet goed ontwikkelen. Een listige pionzet bezorgde Timon een doorbraak op de koningsvleugel.
In de 2e match speelde Coen van der Heijden tegen Eddy Sibbing. Hij combineerde aanval met verdediging, maar raakte 2 pionnen achter, waarna Eddy geen minuut meer nodig had om te winnen. In de revanche eenzelfde tafereel: Coen raakte 2 pionnen achter en kon opgeven.

Dus speelden Timon Brouwer en Eddy Sibbing om de 1e en 2e plaats en Coen van der Heijden en Rein Brouwer om de 3e en 4e plaats.
De laatste 2 hielden elkaar lang in evenwicht, waarbij Rein telkens weer een pion achter kwam. Coen wist deze uiteindelijk naar de overkant te brengen, wat de derde nederlaag voor Rein betekende. In de 2e partij verloor Rein in de opening 2 pionnen en gaf gedesillusioneerd op, waarmee Coen van der Heijden 3e werd.

De finale tussen Timon Brouwer en Eddy Sibbing was bloedstollend. Timon koos met wit een scherpe opening, die Eddy Sibbing toevallig ook goed kende. Beide spelers gebruikten veel tijd en zwart wist met slim afruilen de witte aanval te breken. De verdubbelde witte torens werden van elkaar gescheiden, waarna Timon een kwaliteit moest offeren en snel verloor. In de rematch ging het er nog ruiger aan toe. Timon offerde een stuk tegen twee pionnen plus initiatief op de koningsvleugel. En dat kreeg hij na een loper offer. Helaas zag hij een matwending over het hoofd en de witte koning kon het bord over vluchten. Het extra materiaal bracht Eddy Sibbing de overwinning.
Ook hier dus een duidelijke winnaar: Eddy Sibbing, die zijn zoveelste BSG Rapid titel binnenhaalt. Timon Brouwer werd zodoende 2e met gedurfd schaak, maar net iets minder routine.

Comments & Responses

Geef een reactie