Bye Schaakt Graag (initialen: BSG)


Bekendmaking van nieuwe speler met als naam “Bye Schaakt Graag” (BSG)

Een enkele keer gebeurt het dat de indeling van de interne competitie zo uitkomt dat iemand geen tegenstander heeft. Je krijgt dan een bye. Dat wil zeggen dat je 3 punten krijgt, maar je speelt niet. Dat is vervelend, want je komt naar de club om te schaken.

Bij wijze van proef is er door de TC een volgende regeling bedacht:

Een speler die geen tegenstander heeft, heeft een bye. Hij kan kiezen om 3 punten te krijgen zonder te spelen, maar hij kan ook een partij spelen tegen alle andere spelers van BSG. De speler met de bye verdient 5 punten bij winst en 3 punten bij gelijkspel of verlies.

Hoe werkt het? Ieder lid mag een zet uitvoeren op het bord van de speler met de bye. Er zijn geen regels die bepalen hoe vaak een bepaald lid een zet mag doen. We rekenen erop dat iedereen dat fair doet, dus bijvoorbeeld niet steeds een speler met een hoge BELO als de speler met de bye een lage BELO heeft.

Het speeltempo is het in de interne competitie gebruikelijke speeltempo.De kleur wordt afgeleid van de rangschikking van de vorige ronde net zoals bij andere partijen in de interne competitie. BSG wordt als externe speler toegevoegd aan de spelerslijst en heeft daarom een BELO rating nodig. Deze rating is bij aanvang vastgesteld op 1700. Dit is het gemiddelde van de spelers van groep 1 en 2.

Aan het einde van een speelperiode(n) zal er door de TC een evaluatie gedaan worden.

Bert Arp

 

 

Comments & Responses

Geef een reactie