BSG flitsend van start met zege in Apeldoorn


Het begint een traditie te worden voor BSG: het seizoen openen in Apeldoorn. Een prettige traditie, want na een zeer soepel verlopen wedstrijd gingen wederom de punten mee naar huis. Met een 100%-score aan de eerst zes borden is de zege eigenlijk nooit in gevaar geweest.

Sterke start aan de topborden
De Bussumers gingen op de topborden voortvarend van start. Op bord 2 werd de score geopend door Mads Andersen. Met zwart kwam hij tegen Max Warmerdam in een rustige Siciliaan terecht waarin er met name voor het publiek lange tijd weinig te beleven viel. Net toen Mads met het thematische …d6-d5 wat leven in de stelling wilde brengen ging zijn jonge tegenstander in de fout, wat hem een stuk en direct de partij kostte.

Ruud Janssen (links) won bij zijn debuut voor BSG van Roeland Pruijssers (rechts). Foto: Karel van Delft.

Niet veel later wist kersverse kopman Ruud Janssen de score te verdubbelen. Met de witte stukken bouwde hij een interessante stelling op tegen het Hollands van Roeland Pruijssers. Met een sterk schijnoffer wist hij een pion buit te maken en de stelling van zijn tegenstander dusdanig te verzwakken dat er geen houden meer aan was. Met vaste hand haalde Ruud zijn eerste punt voor BSG binnen.

Passend vervolg aan het middenrif
Met de 2-0-voorsprong was de koek nog lang niet op. Niet veel later verdubbelden Robert Ris en Lars Ootes de score. Beiden deden dat in kenmerkende stijl. Robert verkreeg in het eindspel een prettige plus tegen Sjef Rijnaarts en zette zijn dominante stelling om in een overtuigende zege. Lars zette tegen Merijn van Delft al zijn geld op een aanval op de damevleugel en wist op de een of andere manier een stijlvol stukoffer de partij te beslissen.

Lars (rechts) won nu wel van Merijn van Delft (links). Foto: Karel van Delft.

Beslissing
Li Riemersma en Florian Grafl wisten niet veel later de matchpunten over de streep te trekken. Eerst was Li aan de beurt. Tegen Stefan Kuipers was hij aanvankelijk voortvarend uit de startblokken geschoten en net doen de zaken er in tijdnood behoorlijk troebel uit begonnen te zien wist hij met een combinatie de overwinning binnen te halen. Niet veel later kon Florian Grafl het beslissende halfje binnenhalen. Debutant Justin Tan vergrootte de feestvreugde met een nette overwinning op Thomas Beerdsen. De nederlaag van Ton van der Heijden tegen Alexander Kabatianski kon vervolgens de pret niet drukken.

Koploper
De wedstrijd was intussen gestreden en de enige vraag was hoe groot de uitslag uit zou vallen. Apeldoorn deed iets terug in de persoon van Nico Zwirs, die tegen Henk van der Poel een gevaarlijke vrijpion wist te creëren en de overwinning veiligstelde. Het was tot slot Ewoud de Groote die het publiek vermaakte met een interessant (maar naar mijn mening hoogst dubieus) stukoffer, dat uiteindelijk goed uitpakte en de 7½–2½-eindstand op het scorebord bracht. Hiermee pakte BSG de koppositie in de Meesterklasse. Volgende ronde wacht Charlois Europoort.

Ton kon het ditmaal niet bolwerken tegen Kabatianski. Foto: Thomas Willemze.

Persoonlijke uitslagen:

MuConsult Apeldoorn – BSG 2½-7½
1. Roeland Pruijssers – Ruud Janssen 0-1
2. Max Warmerdam – Mads Andersen 0-1
3. Stefan Kuipers – Li Riemersma 0-1
4. Thomas Beerdsen – Justin Tan 0-1
5. Sjef Rijnaarts – Robert Ris 0-1
6. Merijn van Delft – Lars Ootes 0-1
7. Nico Zwirs – Henk van der Poel 1-0
8. Tim Lammens – Florian Grafl ½-½
9. Arthur van de Oudeweetering – Ewoud de Groote 0-1
10. Alexander Kabatianski – Ton van der Heijden 1-0

De partijen zijn na te spelen via deze link.

Thomas Willemze

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie