“Chess Lessons” en van “Denkers en Doeners”


Na afloop van de laatste ronde van het HSG Open zag ik bij de boekenstal van De Beste Zet, het laatste en helaas postuum verschenen boek van Mark Dvoretsky, met als titel Chess Lessons en als ondertitel Solving problems & avoiding mistakes. Na het even ingekeken te hebben kon ik het niet laten om het aan te schaffen, ondanks de wetenschap dat de boeken van Dvoretsky pittig zijn en dat ik er ook nog wel een paar heb liggen waar ik nog weinig uit gelezen heb. Na aanschaf van het boek keek ik er zo nu en dan eens in, las eens een stukje en speelde een paar partijen na. Op een zeker moment zat ik het laatste hoofdstuk te bekijken, daarin worden uitspeelstellingen beschreven. Stellingen die een trainer uitspeelt tegen zijn pupillen. Een onderwerp waar Dvoretsky ook al in eerdere boeken aandacht aan besteed heeft. Interessant is te lezen hoe moeilijk het is om partijfragmenten te vinden die geschikt zijn voor dit doeleinde. In zijn langdurige trainersloopbaan heeft hij slechts 100 van dit soort stellingen weten te verzamelen. Na een paar diagrammen gezien te hebben, kwam ik plots bij een stelling uit waarvan ik dacht, ken ik niet ergens van? Het gaat om deze stelling, met zwart aan zet:

Na enig nadenken kreeg ik een vermoeden en pakte het BSG-jubileumboek van Denkers en Doeners uit de kast. Het is verschenen ter ere van het 80-jarig jubileum in 1991. Een belangrijke bijdrage aan het boek is geleverd door onze oud-voorzitter (periode 1983-1986) Ton Sibbing. Toen der tijd is ook aan BSG-leden gevraagd om een partij voor het boek te analyseren. En de stelling uit het diagram kwam uit een partij van Ton. De partij had ook, nadat het toernooi in Berga gespeeld was, in de jaren 70 in Kontakt gestaan en ging als volgt:

In het boek van Dvoretsky komt de diagramstelling aan de orde naar aanleiding van volgende partij:

Het was voor mij een bijzondere ervaring om in een recent verschenen boek een stelling tegen te komen uit ons jubileumboek dat inmiddels 27 jaar oud is, het was tevens een herinnering aan een helaas niet oud geworden clubgenoot. En het is een leerzaam en herkenbaar voorbeeld van een zet waarvan je het gevoel hebt (emotie!) dat hij goed is, waardoor je niet meer naar alternatieven kijkt (rekenen!) die mogelijk sterker zijn.

Henk van der Poel

Tags:

Comments & Responses

Geef een reactie