BSG leeggeroofd door Team Viking


Na een klinkende overwinning in de eerste ronde hebben we in de tweede ronde een gevoelige tik gekregen van het Zweedse team, dat qua eloranking, slechts één plaats boven BSG genoteerd stond. Het werd een wel erg grote 5-1 nederlaag doordat niet alle kansen optimaal werden benut door de Bussumers.

Ondergetekende kreeg via een verwisseling van zetten via een Dame-Indisch een stelling uit het damegambiet. De tegengestelde rokades geven in ieder geval scherpe stellingen met wederzijdse kansen. Kasparov heeft in het verleden laten zien dat de witte stelling het nodige venijn bevatte. Zo ook in deze partij.

De kamergenoten Lars en Ewoud hadden ongetwijfeld hun opening op elkaar afgestemd: het Hollands. Ewoud kreeg een middenspelstelling waar zijn stukken niet op op de juiste velden stonden. Zeg maar gerust dat ze elkaar in de weg stonden. De Zweedse tegenstander maakte daar mooi gebruik van. Positioneel werd onze man weggetikt.

BSG zat met de handen in het haar tegen Team Viking. Foto: Ton van der Heijden.

Lars speelde tegen de broer van de bekende damesgrootmeester Pia Cramling. In een interview heeft zij aangegeven veel aan de adviezen van haar broer te hebben gehad. Zo dat ook andersom hebben gegolden? Lars kreeg in ieder geval een echte Lars-stelling. Vol met dynamiek. Jammer dat hij een mooie kans liet liggen om voordeel te behalen. Met een pionoffer kreeg hij voorsprong in ontwikkeling.

Dan Cramling – Lars Ootes, stelling na 19.Pd2.

Hij had dat kunnen uitbuiten met 19…Pd5! De witte stelling kraakt dan in zijn voegen. Na een paar te langzame zetten kon wit zijn stelling consolideren en kreeg wit de overhand. NB: Bij nadere analyse blijkt wit dan met 20.Lh6 in het voordeel te komen.

Thomas had een ingewikkelde Pirc met Koningsindische motieven. De witte torens kwamen niet optimaal te staan. Zwart profiteerde daarvan met het geniepige 27…Lb7 waarna wit een kwal gaat verliezen want er dreigt naast …Lxf3 ook …Pe4. De zwartspeler wist dit verder te verzilveren.

Thomas Willemze – Bo “1984” Lindberg. Stelling na 27.Lxc5.

Robert creëerde de nodige complicaties in een op het eerste gezicht rustig flankspelletje. Hij won een kwal, maar de witte compensatie was enorm. Een prachtige diagonaal a1-h8 deed onze man de das om.

Als laatste was Li nog bezig te keepen met een kwal minder. Vanuit een Engelse/Réti-opening had hij aanvankelijk een prima stelling met een plusje. Hij won een pion, maar moest daarvoor met de dame in een uithoek gaan staan, wat er gevaarlijk uitzag.

Li Riemersma – Evgenij Agrest. Stelling na 19…Pxf6.

Op zet 20 offerde hij een stuk voor twee pionnen met 20.Tac1?! Dit was niet noodzakelijk. Na 20.Pa4 Ta8 21.Tac1 Txa7 22.Txc6 staat hij nog steeds een pion voor omdat zwart bezwaarlijk op a4 kan slaan. Het zag er lange tijd naar uit dat ook Li het onderspit zou delven. Maar Li is niet voor niets onze kopman en wist het Agrest zo moeilijk mogelijk te maken. Toen die een paar maal de beste zet miste kreeg Li de kans om met 31.Pd3! zijn stelling te consolideren. Na een torenuil kreeg wit dermate mooie kansen met paard en vrijpion dat de zwartspeler naar remise moest afwikkelen.

BSG (2378) – Team Viking (2391) 1-5
1. Li Riemersma (2460) – Evgenij Agrest (2580) ½-½
2. Robert Ris (2435) – Rauan Sagit (2434) 0-1
3. Thomas Willemze (2408) – Bo Lindberg (2379) 0-1
4. Lars Ootes (2372) – Dan Cramling (2358) 0-1
5. Ton van der Heijden (2300) – Milton Pantzar (2326) ½-½
6. Ewoud de Groote (2292) – Anders Grandell (2268) 0-1

Ton van der Heijden

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie