BSG 13e van Europa!


Door het 3-3 gelijkspel in de laatste ronde tegen het op papier ongeveer even sterk geachte Noorse Nordstrand Sjakklub is BSG op de 13e plaats geëindigd bij het EK voor clubteams. Hieronder het wedstrijdverslag van ronde 7.

De score werd geopend op bord 1 door ondergetekende. Dankzij een goede openingsvoorbereiding kende hij eigenlijk geen problemen met zwart tegen de Zweedse grootmeester Blomqvist. Met name het tijdelijke pionoffer bleek heel nuttig om zo actief stukkenspel te ontplooien. We komen er in op het moment dat de witspeler tevergeefs op zoek ging naar manier om zijn kleine materiaalvoorsprong in iets concreets om te zetten.

Helaas liet Ewoud op bord 5 zich niet al te lang daarna een stuk ontfutselen door een gebrek aan coördinatie tussen zijn toren en loper. Doodzonde, want hij was prima uit de opening gekomen met zwart. Helaas was het niet helemaal zijn toernooi, maar ongetwijfeld komt hij hier sterker uit!

De andere borden zagen er verder prima uit voor ons en een overwinning hing zeker in de lucht. Helaas kregen we toen nog een tegenvaller te verwerken. Lars had veel tijd nodig om de agressieve openingsopzet van de Noorse grootmeester Djurhuus op te vangen. Nadat de witte dreigingen op de h-lijn werden geneutraliseerd kon Lars door het centrum counteren. Een iets te optimistisch kwaliteitsoffer deed hem echter de das om.

Bij Ton stond zoals gewoonlijk het bord in brand, maar dan vooral rondom de zwarte koning. Het is een ongelooflijk wonder dat die het heeft overleefd, want wat een kansen heb je gemist Ton! De computer laat er niet veel heel van: van +52 tot mat in #8 op diverse momenten. Zelfs in de slotstelling staat wit nog gewonnen, maar het is begrijpelijk dat na zo’n enerverende partij je niet alles meer helder voor ogen hebt!

2½-1½ voor onze Noorse tegenstanders. Op dat moment had Alexander aan 6 een remiseachtig toreneindspel en werd vrij snel de vrede getekend. Aanvankelijk stond hij zeer aardig in een Frans met 3.Ld3 dankzij controle van de enige open lijn, maar richting tijdnoodfase raakte Alexander de controle kwijt en mocht zelfs van geluk spreken dat zijn tegenstander niet toesloeg toen de witte koning aan de wandel ging.

Gelukkig was Thomas aan bord 2 met wit een zeer overtuigende partij aan het spelen. In een Italiaanse opening zadelde hij zijn tegenstander grootmeester Salomon op met een lelijke pionnenstructuur. Naarmate er meer stukken werden geruild werden bleken de geïsoleerde pionnen op de damevleugel niet meer te houden voor zwart. Het resterende paardeneindspel zag er misschien nog wel spannend uit, maar Thomas had goed gezien dat zijn vrijpionnen op de damevleugel veel dreigender waren dan die van zwart op de koningsvleugel.

Daarmee speelden wij voor de derde maal dit toernooi gelijk: 3-3. Helaas net geen top-10-notering, maar met de 13e plek eindigden toch als hoogste van alle Nederlandse teams. Al met al kunnen we als team terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Dank gaat uit naar EY die dit Europese avontuur mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk kunnen we dit Europese succes een sterk vervolg geven in de KNSB competitie. De eerstvolgende wedstrijd is op zaterdag 3 november uit tegen Sas van Gent.

Persoonlijke scores
Li Riemersma 3½ uit 6
Robert Ris 5 uit 7
Thomas Willemze 2½ uit 5
Lars Ootes 3 uit 6
Ton van der Heijden 3½ uit 6
Ewoud de Groote 1½ uit 6
Alexander van Beek 5 uit 6

Robert Ris

Tags: ,

Comments & Responses

Geef een reactie