Nodeloos verlies van BSG 4 tegen LSG 6


Zaterdag 24 november mochten we op bezoek bij het grote LSG. Groot in die zin dat zij enorm veel teams in de KNSB klasse hebben spelen. Welgeteld 7 teams speelden een thuiswedstrijd, welke gemakkelijk gehuisvest konden worden in het Denksportcentrum op de Robijnstraat in Leiden. Burg de Man kon dit keer niet meespelen, maar gelukkig wilde Kees Beijen maar al te graag voor hem invallen.

Na anderhalf uur was als eerste (van de hele zaal, 14 teams) Rik Weidema klaar. Op het vierde bord had hij zijn tegenstander hardhandig van het bord gemept. Toen ik tussendoor even had gekeken zag ik dat hij een mooie centrumaanval had geplaatst met een surplus van 3 pionnen. Daarna was het snel bekeken. Als tweede was onze invaller Kees klaar. Na lange tijd gelijk op te gaan ging het in het eindspel mis bij zijn tegenstander. Kees kon 2 pionnen oprapen en daarna hield zijn tegenstander het wel voor gezien. Zo stonden we ineens onverwacht 2-0 voor tegen deze sterke tegenstander. Verder zag het er op alle andere borden ook nog steeds niet prima uit, twee goede stellingen van Joan en Dolf en de rest stond ongeveer gelijkwaardig. Henk speelde op bord acht een solide pot. Hij kwam nooit echt in gevaar, maar toen alle stukken op het bord geruild waren bleef er ineens, ook tot zijn eigen verbazing, een verloren pionnen eindspel over. Dolf had op bord 5 een goede stelling verkregen, zijn tegenstander dacht hem te verrassen door in het Spaans op de 3e zet f5 te spelen. Echter Dolf heeft dit zelf ook jarenlang gespeeld en kent dit dus goed. Hij hield zijn tegenstander lange tijd in een soort houtgreep en wist hieruit een winnende aanval te creëren. 3 – 1 so far so good, maar niet voor Johan. Zijn tegenstander wist zijn paarden binnen de stelling van Johan te dirigeren. Hier richtte zij zoveel verwoesting uit dat dit leidde tot materiaalverlies en een onhoudbare stelling. Tot dan toe speelde naast mij Joan een puike partij, hij had een prachtige aanval waarbij hij ook een pion had gewonnen. De stelling was nog wel complex, maar mijn verontwaardiging was groot toen ik hem ineens hoorde opgeven. Achteraf begreep ik dat hij voor een combinatie koos die hij dacht tot een snelle winst zou leiden (i.p.v. een variant waarbij hij rustig met een extra vrijpion het eindspel in had kunnen gaan). Helaas klopte het niet helemaal en won zijn tegenstander groot materiaal. Zelf kwam ik goed uit de opening, maar in het middenspel kon ik mijn stukken niet goed ontwikkelen waardoor we elkaar in een soort houtgreep hielden. We konden allebei niet het initiatief nemen zonder grote risico’s te nemen. In de tijdnoodfase werd uiteindelijk de vrede getekend.

3½ – 3½ en nog 1 bord te gaan. Wim kwam sterk uit de opening, maar liet zich verleiden tot een wat ongelukkige stukken ruil. Hij verloor het initiatief en vrij snel daarna ook een pion. Toen hij in het eindspel ook nog een tweede pion verloor was het een hopeloze zaak geworden. Wim speelde nog wel lang door in de hoop op een foutje, maar zijn tegenstander speelde secuur en gaf hem verder geen kans à 4½ – 3½ !

Doordat we onze vorige wedstrijd tegen Den Bosch 3 met 5-3 hadden gewonnen hebben we nu 2 MP uit 3 wedstrijden verzameld. We staan nu op een gedeelde 4e plek en hebben wel al de huidige nr 1 en 2 gehad, er is dus nog niks aan de hand.

LSG 6

BSG 4

Mooij de, M. (Marco)1855Arensman , J. (Joan)0z-w1 – 0
Huizer , O.C. (Olivier)1811Brandenburg , M. (Melchior)1709w-z½ – ½
Schenkelaars , V.F. (Vincent)1810Vijvers , W.G. (Wim)1671z-w1 – 0
Agaian , J. (Juri)1767Weidema , R. (Rik)1783w-z0 – 1
Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don)1698Houtman , A. (Dolf)1739z-w0 – 1
Dobbelaar , R.J. (Ruud)1805Kroon , J.W.M. (Johan)1520w-z1 – 0
Vink , G.L. (Gerard)1699Beijen , C.M. (Cees)1630z-w0 – 1
Schenkelaars , R. (Robin)1572Swart , H.D. (Henk)1672w-z1 – 0
Gemiddelde Rating:1752Gemiddelde Rating:16754½-3½

Comments & Responses

Geef een reactie