BSG ruim langs Zuid Limburg


Thuis ontvingen wij dit keer het team Zuid Limburg. Vroeger heette deze club Voerendaal, maar waarschijnlijk willen ze aangeven dat ze van heel ver komen. De toevoeging Zuid vind ik daarom wel wat overdreven. Ik weet heus wel dat Limburg ver weg is.

Het was vandaag waterkoud en die kou was ook in de benedenzaal binnengedrongen. Het bleek daar rond de 16 graden te zijn. Was dit soms een methode om de verkoop van de huisgemaakte soep van clubgenoot Henk Swart te promoten? Ik heb in ieder geval genoten van de voortreffelijke champignonsoep. Met een aangename warmte kon ik de partij vanmiddag gaan spelen.

In de bovenzaal was het op zich niet koud, maar blijkbaar hadden een aantal spelers de soep gelaten voor wat het was en kozen voor het spelen met de jas aan. Op zich een koddig gezicht: Robert Ris tegen Oscar Lemmers beiden met hun winterjas aan.

Zuid Limburg was een beetje verzwakt doordat Hausrath koos voor de Bundesliga. Wij zelf moesten het stellen zonder Mads en Thomas. Daarentegen was dit keer Ivan van de partij en ook konden we een nieuwe speler opstellen: Marcus Harvey.

De eerste grootmeesterremise viel tussen Felix Levin en Justin Tan. Een Catalaan met 6…dxc4 7.Pe5 kan op zich heel interessant worden, maar na slechts 12 zetten gingen de stukken al weer in de doos. Misschien wilden ze de soep niet laten koud worden. De interessantste varianten kwamen in de analyse op het bord.

De wedstrijd ging over het algemeen gelijk op en het was niet te zeggen welke kant het op zou gaan. Alleen de koukleumen hadden een stelling dat ik dacht aan de match tussen Carlsen en Caruana. Het elkaar aftasten duurde ook hier behoorlijk lang. Op een gegeven moment leek het erop of Robert iets had met een paard op d4 maar dat werd door de witspeler meteen geneutraliseerd met een afruil. Later kon Robert nog binnenkomen met de dame. Ook dat kon wit pareren door op het juiste moment actief te worden met zijn eigen dame. Een correcte remise naar mijn idee.

Onze witspelers konden deze middag geen potten breken. Ewoud en Henk zaten tegen een Franse stelling aan te kijken. Vooral de opening van Ewoud was toch enigszins opmerkelijk te noemen: 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 b6!? 4.c3 dxe4 5.Pxe4 Lb7. (Veel gebruikelijker is 3…a6 en is ook wel veel door Nikolic gespeeld). Je bent als witspeler wel meteen out of book. Daarbij moet gezegd worden dat wellicht 6.Df3!? (met de dreiging 7.Pd6+ of 7.Pf6+) in plaats van het gespelde 6.De2 een interessante poging was om het zwarte spel te ontregelen. Zoals het nu ging, was het niet veel soeps.

Henk had een variant van het Frans die bijna alle Duitsers van Zuid Limburg spelen, namelijk 3…Pc6 Ook zo’n variant die niet makkelijk te kraken is. Thomas Stomberg (voorheen: Trella) kreeg het loperpaar ten koste van een verzwakking van de damevleugel. Henks ruil op de elfde zet was een logische zet en beter dan 11.La4 hetgeen Maarten Solleveld eens speelde tegen Zaragatski. Henk had de hele partij steeds een prettig voordeeltje. Wellicht had Henk met 20.f5 een scherpe poging kunnen doen om zwart onder druk te zetten. Zoals het nu ging kon zwart de speldenprikjes makkelijk pareren.

De laatste remise kwam op naam van Li. Na een verwisseling van zetten kreeg hij met de witte stukken een Maroczy-opstelling op het bord. Meestal geeft dat wit een prettig voordeeltje, ook na dameruil. Zwart blijft meestal op de drie laatste rijen en probeert door wat stukken te ruilen zijn stelling te verlichten. Zwartspeler Ivo Wantola had deze stelling afgelopen seizoen gehad. Daar kreeg hij tegen zich: 11.0-0 Da5 12.Tac1 Tfc8 13.b3 a6 14.f4 b5 15.f5 b4 16.fxe6 bxc3 met een interessante stelling die na nog een paar zetten al remise werd gegeven. Nu werd het spannend toen beide spelers met de randpion begonnen te scheuren. Wit met h4-h5 en zwart met …a5-a4. Met een tijdelijk pionoffer 22.g4 leek het erop of wit nog wat had, maar de aanval van wit werd geneutraliseerd met een ruiltje op f5 met remise als logische uitslag.

Dan nu alle winstpartijen! Daar zaten wel een aantal meevallers tussen.

Sokolov kreeg zo’n taaie Italiaan met c3 en d3 tegen zich. Meestal geen voorbode voor een interessante middag. Sokolov liet zien dat hij zijn goede vorm (beste bordscore op zijn bord ten tijde van het clubkampioenschap van teams in Griekenland) heeft weten vast te houden. Het is knap om te zien hoe hij met minimale middelen witspeler Christian Braun onder druk kon zetten. Dat resulteerde in een pionwinst. Wit had het loperpaar ter compensatie. Het was volstrekt onduidelijk hoe de zwartspeler dat zou winnen. Waarschijnlijk in tijdnood blies de witspeler zijn eigen stelling op met een ongemotiveerde activiteit.

Helemaal een meevaller was de partij van Lars. Witspeler Johannes Mundorf bood al kort na de opening remise aan, dat onze vechter meteen negeerde. Later zal Lars wel spijt hebben gehad van deze actie want hij kwam duidelijk minder te staan na een zeer ingewikkeld middenspel.

Cruciaal is de stelling na de 30e zet. Zie diagram

Onze nieuwe speler Marcus Harvey hield zijn sterke opponent Ilja Zaragatski positioneel behoorlijk in de tang. De witte paarden bleken oppermachtig. Vooral dat paard op c6 was een octopus die met zijn tentakels alles onder controle kon houden. Toen zwart actief wilde worden met a5 werd dat meteen afgestraft door een paar paardsprongen. Dat was een lust voor het oog. In tijdnood ging het helemaal mis met de zwartspeler. Een prachtig debuut van Marcus!

Ondergetekende had zin in een Benoni. De witspeler daarentegen niet. De opstelling die witspeler Ruud van Meegen koos is niet echt ambitieus, maar wel solide. Met 13.Lg5 en Lxf6 koos wit echter voor een verkeerd plan. Wit kan dan eigenlijk alleen op een blokkade spelen van de zwarte vrijpion. Toen hij zwart de kans gaf om met zijn vrijpion te lopen stond hij meteen met de rug tegen de muur. Het toreneindspel dat in de partij ontstond was gemakkelijk gewonnen.

De partij van de middag was die van Ruud JansenValentin Buckels.

Daarmee werd de eindstand:

BSG (2402) – Zuid Limburg (2357) 7½-2½
1. Ivan Sokolov (2560) – Christian Braun (2395) 1-0
2. Marcus Harvey (2385) – Ilja Zaragatski (2472) 1-0
3. Justin Tan (2513) – Felix Levin (2473) ½-½
4. Ruud Janssen (2495) – Valentin Buckels (2444) 1-0
5. Robert Ris (2430) – Oscar Lemmers (2308) ½-½
6. Li Riemersma (2443) – Ivo Wantola (2352) ½-½
7. Ton van der Heijden (2301) – Ruud van Meegen (2267) 1-0
8. Ewoud de Groote (2294) – Patrick Driessens (2274) ½-½
9. Lars Ootes (2354) – Johannes Mundorf (2223) 1-0
10. Henk van der Poel (2244) – Thomas Stomberg (2358) ½-½

Ton van der Heijden

Tags: , ,

Comments & Responses

Geef een reactie